Sa ai un par bogat si sanatos este dezideratul fiecaruia dintre noi. Daca a inceput sa cada, vei afurisi in cap fie mostenirea genetica, fie faptul ca nu te-ai spalat destul de des pe cap sau pur si simplu, faptul ca nu ai folosit produse de calitate. Ba, in miturile urbane actuale se regaseste asocierea caderii parului cu lipsa activitatii sexuale sau cu dormitul pe o anumita parte a patului, orientat spre o anumita directie geografica. Adevarul este undeva la mijloc. Incercam astazi sa feacem lumina, pe cat se poate.
1. Chelia survine genetic, pe linie materna
Nu e mama de vina. Te poti uita cu atentie la inceputul de chelie al unchiului din partea tatalui si poti nota ca esti si tu abonat. Desi, in partea cealalta a mesei, mama ta si rudele pe linie materna au un par bogat si stralucitor. Genetica e complicata si are multe aspecte.
2. Daca porti palarie, parul iti va cadea mai repede
Afirmatia este adevarata pana la punctul la care aceasta palarie te strange peste tot (adica are o marime neconforma cu dimensiunea capului), iar foliculii vor fi “sugrumati”, circulatia sangelui catre acestia fiind sever diminuata. Ma gandesc la bravii soldati din garda regala britanica si la imensele lor caciuli din blana – inclin sa cred ca nu toti sufera de alopecie.
3. Pierderea zilnica a unui numar de fire de par duce la chelire
Drumul spre chelie trece si prin etapa pierderii zilnice de par. De obicei sub forma de fire lasate in dus sau pe perna. Caderea parului este, in alte conditii, absolut normala – se cheama regenerare capilara. Firele de par imbatranesc si cad, in mod normal, fiind inlocuite de altele, noi si viguroase. Tot ce trebuie sa faci este sa urmaresti daca intr-adevar, iti creste par la loc.
4. Folosirea excesiva a produselor de styling duc la caderea parului
E doar un mit: poti folosi cata spuma de par sau gel doresti. Ca efect secundar am observat insa aparitia matretii pentru unii dintre utilizatori.
5. Statul in cap rezolva caderea parului
In interpretarea sa initiala, ideea statului in cap ca si solutie pentru rezolvarea problemei pierderii parului era argumentata de faptul ca fluxul sanguin este accelerat si drenat mult mai energic catre foliculi. Fals – parul are nevoie de mai mult decat flux sanguin pentru a creste normal.
6. Pieptanatul excesiv duce la caderea parului
Daca nu ma crezi, priveste peria doamnei tale – este in permanenta plina de fire de par. La tine ar fi mai greu de observat, din moment ce parul tau scurt nu se incalceste printre dintii periei. Prefer de departe pieptanarea parului cu degetele si cu un produs de styling.
7. Tunsul parului in mod frecvent il ingroasa si il indeseste
Este un concept gresit, de larga raspandire intre barbati. Indiferent de cat de des mergi la frizer, parul tau va creste in medie cate doi centimetri in fiecare luna.
8. Föhnul produce caderea parului
In nici un caz. In schimb, folosirea neadecvata a uscatorului de par poate deteriora sau arde parul, cauze care duc la caderea acestuia. Dar acest par ars se va regenera de la sine, deci nu intra la capitolul pierderi definitive.
9. Spalarea frecventa a parului duce la caderea lui
E doar un mit. La fel ca si in cazul folosirii frecvente a produselor de styling, parul poate fi spalat de cate ori dorim, fara ca acest aspect sa influenteze aparitia alopeciei. Desigur, recomandabil este un regim de spalare a parului de 3, 4 ori pe saptamana.
10. Expunerea la soare favorizeaza caderea parului
Pentru ca razele de soare sa produca efecte negative asupra radacinii firului de par, acestea ar trebui sa penetreze cumva dincolo de firele de par. Din fericire din insasi dispunerea lor, acestea actioneaza ca un scut natural impotriva razelor solare, protejand scalpul.
11. Vopsirea parului duce la chelire
Observ, ca si tine, ca exista printre noi barbati ce isi neaga varsta din buletin – fie prin tinute, fie prin divorturi tardive, urmate de impreunari cu cate o juna prima, fie prin arogante financiare, fie prin vopsirea parului. Da, chimicalele folosite in fabricarea acestor vopsele pot, prin uzitarea lor in mod eronat, sa produca pagube la nivelul parului. Dar aceste substante n-au stat niciodata la baza aparitiei cheliei pentru utilizatorii lor.
12. Dietele sunt asociate cu pierderea parului
Foarte adevarat. Dezechilibrele la nivel organic produse de diversele diete pot duce la pierderi semnificative de par. Eu spun s-o lasi mai moale cu aceste diete. Doar daca nu esti vreun iesit din comun, iti sugrez sa te impaci cu tine, sa te simti bine in pielea ta. Si numai spre a-ti pastra integrala podoaba capilara.
13. Stresul cauzeaza caderea parului
Adevarat. Eu ti-am spus demult sa te lasi de job si sa te apuci de ceva serios….
14. Hormonii sunt legati de caderea parului
Din punct de vedere medical nu ti se va da dreptate in aceasta afirmatie. Dar un dezechilibru hormonal intern poate duce la caderea masiva a parului. daca nu ma crezi pe cuvant, urmareste podoaba capilara a sotiei dupa nasterea copilului – vei avea o surpriza.
15. Steroizii anabolizanti duc la caderea parului
Indiferent daca esti unul dintre cei care paseste astazi in sala de forta sau esti printre veteranui, stiu ca propunerea de consum de steroizi anabolizanti nu iti este straina. Da, refacerea este mai rapida, agresivitatea in sala pronuntata, greutatile par insignifiante, iar muschii par ca se dezvolta de la o zi la alta. Asta, pe termen scurt. Odata cu intreruperea consumului de steroizi, glanda mamara creste in dimensiune (ginecomastie), testiculele ajung de dimensiunea unei boabe de mazare, vocea se subtiaza, arterele sunt deja ingrosate, infarctul este dupa colt. Chelirea este si ea pe lista, dar o vei observa deabia dupa cativa ani. Sfat – incearca antrenamente cu greutatea propriului corp si exerseaza sub forma de circuit toate partile corpului. Vei fi la fel de in forma, dar cu mai mult par pe cap.
*articol realizat dupa o idee de Valentin Niculescu*