Atunci cand s-a inventat costumul din trei piese, nimeni n-ar fi banuit ca vesta, ca element vestimentar independent va sa migreze in orice alte combinatii decat costumul clasic. Dar uite ca o face si o face minunat.
Pentru a avea si reusita in demersul migratiei vestei catre zona casual, ar trebui sa avem in vedere cateva elemente:
1. Vesta de la costum nu se pune la blugi. Nu de alta, dar pretiozitatea lanii din vesta si bumbacul din blugi nu prea fac casa buna impreuna. Poate doar, cu titlu de exceptie, in cazul lanii foarte groase, neprelucrate, cu imprimeuri traditionale. Fenomenul este absolut asemanator cu folosirea sacoului unui costum ca si sacou sport – o misiune imposibila, dat fiind linia, cusaturile si materialul sacoului care cer vizual un pantalon pereche, identic.
2. Vesta nu ar trebui sa aiba mai mult de 6 nasturi, cu regula ca ultimul nasture de jos ramane intotdeauna deschis. Mai mult de 6 inseamna ca angulatia vestei in partea superioara – acel “V” – devine una foarte mica si nu mai complimenteaza vizual purtatorul.
3. Vesta, mai ales in cazul persoanelor supraponderale, ar trebui sa functioneze ca un corset. Corsetul ar trebui sa fie unul vizual, nu unul fizic. Daca nasturii vestei tind “sa zboare” din cusatura, vesta este prea mica.
4. Lungimea corecta a unei veste, chiar daca este vorba de una din bumbac sau tweed, purtata langa o pereche de pantaloni casual, ar trebui sa fie una care acopera zona curelei. Ar trebui sa iei in considerare ca materialul pentru captuseala din zona din spate a vestei (reyon, nylon, lycra) este un material care, cu timpul, prin asezari si ridcari repetate, tinde sa se contraga, lasand spatele aproape gol. Sa ai acest lucru in vedere la alegerea vestei. Spun asta din practica. Acest punct este absolut relevant in conditiile in care vad pe scara larga veste foarte scurte care lasa la vedere poalele camasii. O imagine, altfel, hidoasa. Vesta tocmai pentru acest lucru a fost inventata – sa acopere partea din spate si din fata a camasii. Toata partea, exceptand zona superioara si manecile.
5. Exista alternativa vestei din material matlasat. Pentru taiat lemne sau zone foarte friguroase, o recomand pe cea foarte groasa. Pentru zona de oras exista alternativa unor veste pe care le consider foarte practice, deasemenea matlasate si care fac sens zonei urbane. Mai nou, am vazut-o purtata pe sub un palton funky – sunt de acord. Nu pot vota, pe de alta parte, cu o vesta matlasata montata pe deasupra unui sacou – e un italienism ieftin, care va disparea asa cum a aparut – de nicaieri.
In urmatoarele seminare la care te invit sa participi iti voi povesti cum ATITUDINEA NASTE APTITUDINEA, chiar si legat de a te imbraca in varianta ta cea mai buna. Abia astept sa te cunosc, asa ca lasa-ti datele tale – telefon si email – ca sa sa te anunt cand vor fi urmatoarele evenimente:http://www.domnideromania.ro/contact/