Egoisti, inclusiv in domeniul vestimentatiei masculine, englezii isi atribuie inventia vestei. Argumentul forte este morning coat – tinuta de dimineata.
Redingota, neagra sau albastra, pantaloni de aceeasi culoare sau game de la albastru la nuante de gri, vesta de culoarea pielii, gri sau albastru deschis. Novatorii, cei foarte tineri, au incercat vesta si in culori fistichii. Li s-a reprosat ca nu se cade.
Sa zicem ca ei au inventat-o. De purtat se mai poarta in aceasta forma doar in contexte foarte ceremonioase sau in cercuri restranse, cum ar fi cursele de cai sau intalniri formale intre reprezentantii aceleiasi clase. Imi plac britanicii sub forma asta.Serveste ca sursa de inspiratie pentru imagini restilizate.
Pentru tinutele formale, pe langa acest morning dress, vesta este obligatorie si la white tie si black tie.
Cu o specificatie: materialul din care este tesuta vesta este obligatoriu picque, un material mult mai subtire decat al vestei costumului obisnuit. In salile de bal sau la receptiile oficiale, se presupune ca temperatura este crescuta.Forma vestei este si ea influentata de tinutele formale. Sunt acceptate, din categoria prima alegere, cele cu decolteul foarte adanc, guler sal sau deloc si inchiderea nasturilor foarte jos. Au doi sau trei nasturi, la un rand sau doua si taietura inferioara, de obicei, in V.Croiala vestei trebuie executata de asa natura, incat purtatorul sa se poata misca in voie. Asta e treaba croitorului. Dar fii cu ochii pe el. Cere-i, in primul rand, ca vesta sa fie pe talie, nici prea larga, nici prea stramta.Partea din spate, pentru vestele de calitate, are o mica cingatoare ce prezinta o catarama, in diverse forme, ce permite ajustarea. Unele modele prezinta aceste curele de ajustare in partile laterale. In oricare dintre versiuni, sunt binevenite. Masa ar putea sa fie un pic mai copioasa decat te-ai asteptat.Partea din spate a vestei prezinta intotdeauna o captuseala de atlas sau orice alt material ce permite alunecarea hainei de imbracat peste. Asigura-te ca toate cusaturile sunt in buna stare.De ce? Ca in imaginea de mai sus, vesta ar putea trece peste vremuri. Ai aici un exemplu, inca purtabil (zona vintage), din epoca victoriana. Surprinzator de aratoasa.
Vesta costumului – urmeaza, in mare, aceleasi principii enuntate mai sus. Ce face in plus? Cu ce ne ajuta?
In comparatie cu tinuta formala, purtarea ei nu mai este obligatorie la costum, cam dupa cel de-al doilea razboi mondial. Ramane, insa, in continuare, un element chic, ce tine de pedanterie si te scoate oricand din anonimat.
Am enuntat undeva, principiul conform caruia, nu e politicos sa scoti sacoul si sa ramai in camasa. Mi-l pastrez. Dar vesta te ajuta mult. Cu ajutorul ei poti pacali princpiul enuntat.Daca ultimii doi nasturi de jos sunt desfacuti si manecile suflecate o sa pari ori foarte ocupat, ori foarte relaxat. In ambele situatii castigi. La birou. Al dracu’ corporatia.
Conform trend-urilor desenate in ultimii ani, vesta de costum a migrat. Fie in forma ei originala, fie adaptata.