Astazi vom naviga, la propriu, printr-o istorie cu marinari, multe dungi si personaje celebre. Daca vei fi curios vreodata de unde s-au inspirat cei care au desenat prima data hainele, vei afla raspunsul imediat, de la cunoscatori: de peste tot. Marea si povestile ei, sursa inepuizabila de povesti, de culori si de amintiri, s-a constituit in sursa de inspiratie pentru multe dintre hainele sau accesoriile pe care le purtam: pea-coat (inspirat de gabardina marinareasca), pantalonii cu talie inalta (ce in varianta lor originala, puteau fi rulati, pentru ca apa sa nu intre spre zonele…esentiale), sapca marinareasca (preluata spre purtare de multe generatii de tineri si purtata in spirit de fronda la adresa celor ce dau ordine), puloverul gros din lana (celebrul jersey knight) ce incalzea marinarii in noptile lungi de veghe sau banala esarfa, legata astazi spectaculos la gat si afisata ca un accesoriu de valoare. Sau, in alta ordine a anotimpurilor, celebrele espadrile si mai celebrii boat shoes – pantofii special conceputi pentru navigatie.
Ca tot vorbeam zilele trecute: se spune despre Gabrielle “Coco” Chanel ca si-a inspirat celebrele topuri bretone de dama din calatoriile si concediile pe care si le petrecea la Deauville, pe coasta franceza – dungi bleumarin si albe dispuse alternativ in plan orizontal, alaturate pantalonilor de doc, largi, de inspiratie masculina peste care suprapunea primele camasi de dama din flanel sau lana. Jean Seberg si celebra Audrey Hepburn i-au preluat stilul intr-un mod atat de natural, incat acest stil a fost asimilat propriei lor imagini.
Revenind la barbati si apetenta lor pentru acest imprimeu celebru, nu putem sa nu scoatem in evidenta faptul ca el este asociat de la aparitia sa cu istoria Frantei. Asa cum, judecand stereotipurile continentale, jacheta din piele este de provenienta germana, asa cum palaria gen bowler este de provenienta britanica, tot asa cum branza Camembert este marca inregistrata franceza, tot asa dungile orizontale apartin istoric coastei bretone. Aceasta radacina nu a impiedicat niciodata acest reper vestimentar sa apara alaturi de un James Dean, Kurt Cobain, Andy Warhol sau Pablo Picasso. Aceste alaturari nu fac modelul breton mai putin francez.
Acest model a fost iubit mult (dovada stau fotografiile publice) de cei doi mare Jean-Paul ai Franteu: Sartre si Gaultier. Ultimul si-a facut pe tema data nenumarate aparitii publice, fiind asociat cu acest element vestimentar masculin. Eu spun despre Gaultier ca si-a desenat un fetis din acest imprimeu. Dovada? Priveste sticla parfumului “Le male”. Ce zici? Am dreptate?
Apropo de fotografii si etalarea publica a modelului breton – acesta a fost asociat miscarilor contra-culturale, sudate si construite pe ideea de ura sociala exacerbata, ce au caracterizat continentul, mai ales dupa al doilea razboi mondial, asa cum dovada stau instantaneele perioadei surprinse cu mare inspiratie de catre Pierre si Gilles. Ca dovada a perioadei de tulburari culturale sta spre exemplificare imaginea lui Cary Grant din 1955 in “How to catch a thief”, celebrul film regizat de Alfred Hitchcock.
Intorcandu-ne in trecut, istoria ne spune ca astfel de bluze erau purtate de pescarii bretoni (partea de nord a Frantei) din cele mai vechi timpuri. Modelul era recunoscut prin modelul de bluza care se aseza foarte lejer pe corp, cu maneci trei sferturi si care, conform datelor Muzeului Marinei Franceze, prezenta in standardul sau 22 de dungi dispuse orizontal. Ratiunea pentru care dungile sunt prezente in imprimeul bluzei este pentru a recunoaste in timp util in apele involburate un marinar cazut peste bord. “Mariniere”, cum ii spun francezii, devine printr-un act guvernamental francez din 27 martie 1858, parte integranta a uniformei Marinei Franceze. In mod firesc, Marina Rusa preia tinuta si ea.
Drumul de la uniforma militara a Marinei la lumea civila si purtarea imprimeului pe scara larga de catre orice vizitator de mare retail textil, in zilele noastre, nu a fost un drum simplu. In 1934 cronicile de moda blamau cu invective ce frizau partea de sus a injuriilor tinerii ce se plimbau pe riviera franceza purtand bluze cu celebrul imprimeu. Timpul a facut dreptate in favoarea modelului breton. Astazi il gasesti pe rafturile oricarui magazin de specialitate. Un singur sfat: ai mare grija, ca imbracat in el, sa nu te transformi intr-un “dl. Goe” al vremurilor actuale.