In principiu, asortarea se face chimic. Doze bine calculate, mult inainte sa constientizam noi lumea asa cum o stim astazi, de testosteron si foliculina – hormonii specifici de gen, puse in creuzete trupesti si care genereaza endorfine. Pe tema data s-au scris romane – fluviu, scenarii, poeme, s-au ecranizat scenarii. E o stare de fapt sub forma unei probleme din ce in ce mai rar rezolvabila. Oamenii ii spun dragoste.
Odata intamplata, cei doi incep sa semene. Fenomenul este cel mai observabil la cei foarte in varsta si care au petrecut foarte multi ani impreuna. Batranica paseste ca barbatul in varsta de langa. Parca si vorba le seamana. Si portul. Si sunt Una, nu mai sunt doi. Si aia, starea aia, se cheama viata in forma ei superioara – nu suprafete, nu cotangente la cerc. Viata, consistenta. Sper sa revina printre noi.
Pana atunci, la varsta pe care o ai, incearca sa imprumuti din starea celor intelepti macar, intr-un prim pas in ceea ce priveste asortarea imaginii. Mamele ne-au spus mereu – citez din memorie: “…..daca iesi din casa cu femeia ta de brat, incearca sa arati lumii ca ati plecat din aceeasi casa….”. Mama nu spunea rau. Am incercat sa ascult acest fapt mereu. Inseamna, mai inainte de orice, respect fata de femeia de langa tine.
Asortarea nu este un fenomen ce presupune translatie cromatica si texturala, pana la identitate intre cei doi parteneri – astfel de manifestrae se cheama kitch. Si este bine a nu fi expus nici macar in gluma. Duce, invariabil, la devalizarea celor doi. Exemplu gresit: rochie rosie, costum rosu.
Asortare, inainte de orice, inseamna sugestie. Sugerez ca doamna de langa mine este impreuna cu mine. Marcarea teritoriului se face prin trei elemente: imprumutarea, spre exemplu, la nivelul batistei de la piept a culorii sau uneia dintre culorile rochiei doamnei, o atingere semi-permanenta a antebratului ei si nu in ultimul rand, o privire aruncata macar din cand in cand in ochii ei. O privire plina de dragoste. E suficient pentru ca toti ceilalti de la fata locului sa stie ca va asortati. iar daca asortarea este una corecta, se cheama potrivire. Cine stie, poate este acea potrivire.