De cand ma stiu ma dau in vant dupa modelul acesta de gheata. E undeva la mijloc. Nu e nici gheata propriu-zisa, nu e nici pantof – are terminatia superioara undeva mai sus de glezna.
Daca sunt si din piele intoarsa sunt ai mei.
Chukka e o forma derivata a pantofului inaltat. Numele si l-a luat de la una din perioadele jocului de polo. Hai sa zicem, repriza. Conform regulilor anterior enumerate, da, ii poti incadra la genul plain derby. Dar se individualizeaza clar in peisajul pantofilor barbatesti, prin elementul surpriza pe care il creeaza de fiecare data cand sunt adaugati tinutei.
Eu am zis chukka si nu altceva, ca sa stii ce sa ceri daca intri intr-un magazin de pe un teritoriu ocupat cu vorbitori de limba engleza. Te ajut, atat.
Sunt confectionati din piele de vitel. E majoritara ca materie prima.
Dar ai sa-i intalnesti si in varianta piele nappa, acel gen de piele ce aduce la atingere a catifea. Englezii au botezat-o chiar suede leather.
De unde si suede shoes – my blue suede shoes. Cuvant ce, spre stupefactia generala, chiar are legatura cu Suedia. Dar s-au imbatat si au uitat povestea. La noi a parvenit doar titlul legendei.
Unele modele au doua randuri de orificii pentru sireturi, altele au trei. Depinde de forma piciorului. Cei pe care ii simti cel mai bine la mers, pe aceia sa-i porti. Avantajul major e ca purtarea lor alaturi de un pantalon cu o lungime adecvata, nu dezvaluie privitorului ca esti purtator de chukka decat atunci cand te asezi.
Sunt, poate, unii din cei mai versatili pantofi pentru vremea rece.
Se alatura unei tinute business sau pentru cocktail cu succes. Formeaza o imagine reusita alaturi de tinuta de zi cu zi, hai sa spunem pentru promenada, dupa inspectiile de santier de peste zi. Ii poti alatura cu succes diverselor genuri de pantaloni pe care le ai in garderoba – moleskin, raiat sau tercot. Te poti juca oricand la capitolul cromatica din moment ce oferta este absolut generoasa.
Cum spuneam, ii prefer pe cei de piele intoarsa, celor din piele tratata.
Au un aer “altfel”. Si tu vrei sa fii altfel, la fiecare pas pe care il faci. Crede-ma, modelul de fata te ajuta mult.
Ce nu te va scoate din impas, e modelul american de chukka boots. Personal, nu i-am avut la suflet niciodata. Ti-i arat acum.
Am avut mereu, inainte de a studia orice fel de norme in domeniul vestimentatiei, instinctul sa-i alatur claselor de tweed. Chair daca iubesti blugii si puloverele cu o camasa sub, incearca o jacheta de tweed peste. Anostul din imaginea pulover-camasa dispare instantaneu.
Ai grija la cromatica si la suprapunerea de materiale. Daca pantalonii sunt din bumbac sau lana fina, cum sunt cele de la costume, incearca varianta chukka de piele clasica.
Pentru genurile de pantaloni mai solide in material si care stau batos pe tine, incearca sa cresti si grosimea si profilul pielii, clasice sau intoarse, din care e cusut pantoful. Se cheama a mentine simetria in gama materialelor ce compun ansamblul. Lana si flanelul, materiale groase, pentru vremuri nu foarte calduroase, urmeaza intocmai principiile enuntate.
Nu uita detaliile: arunca pe o ureche o sapca de tweed, de origine scotiana si desenul se duce deja spre cote superioare. Indrazneste. Daca tot faceam vorbire de combinatii reusite, joaca-te si la capitolul culoarea sosetelor. Individualizeaza. Functionalitatea transcede mediul urban. Le poti lua cu tine oricand la munte. Iar la vara, te pot insoti in continuare cu chukka, cu sosete sau fara. Sunt prieteni buni ,atat cu blugii, chino cat si cu pantalonii subtiri de vara.
Sa stii ca ii pun mereu la loc de cinste in colectia personala. Incearca acelasi lucru. Iti vor face negresit cu ochiul de fiecare data cand privirea iti va aluneca in coltul lor. Din capitolul “Si ce daca? Eu merg inainte voios.”