E bine sa detii o cravata Hermes. Cu orice pret. Pentru ca denota eleganta si sofisticare. Si pentru ca tii la tine.
Alaturarea de un power suit nu face decat sa-ti construiasca imaginea de personaj autoritar. Stiu ca nu-si reuseste mereu nodurile la cravata, dar Donald Trump e un exemplu, deja clasic: Hermes tie & power suit.
Hermes inseamna, in primul rand, traditie. Thierry Hermes a fondat compania la 1837. A trait suficient cat sa-si invete fiul, Charles Emile, meserie. La acea vreme nu produceau inca renumitele lor cravate.
De-abia in 1951, Robert-Dumas Hermes, stranepotul fondatorului, a adus cravatele in prim plan. A ajuns astazi la mari succese, in toate planurile: se vand peste 1.000.000 de cravate Hermes anual, ceea ce reprezinta 10% din cifra de afaceri a companiei. Si pretul e pe masura: intre 150 si 300 euro exemplarul. Dar e o cravata Hermes.
Daca ajungi pe aeroportul Charles de Gaulle, in Paris, s-ar putea ca intre doua zboruri, sa gasesti reduceri la cravate Hermes. Daca au coborat pretul la 50 euro, eu zic sa-ti iei cel putin trei. E un sfat prietenesc. Reducerile vin rar.
A, sa nu uit. Sub nici o forma nu incerca un fake. E mai rau decat orice, in domeniul vestimentar. Valabil si pentru doamne. Mai bine nu purta deloc. Locul fake-urilor e la gunoi. Si al purtatorilor de fake, la fel. Si putem extrapola oricand folosindu-ne de: nu fii fake. Vorbesc de atitudine.
Cum recunosti un Hermes? Arata, pentru mine sau pentru tine, ca orice cravata. Doar ca are pe spate insemnul oficial al casei Hermes: litera “H” de tipar si insemnele “Made in France”. Atinge-o. Matasea, ca materie prima in cazul fabricarii acestui tip de cravata, va vorbi pentru sine. Si tu vei asculta dintre degete un sunet ca de vioara neacordata. E un Hermes veritabil.
Si nu sunt stralucitoare. Dar nici mate. Au un colorit specific, pretios, satinat, aproape opac. Iar cusatura lor frontala in material e longitudinala. Nu urmeaza linia cravatei. Niciodata un Hermes nu va avea afisata pe partea frontala un “H”. E mereu pe dos, aplicat pe cusatura ce leaga partile cravatei pe reversul sau.
Desi mai toti producatorii de cravate se lauda cu 100% silk (100% matase), cravatele, inclusiv cele de la Hermes, au interiorul captusit cu diverse materiale, pentru a da cravatei fermitatea necesara formarii nodului. O singura exceptie consemneaza legendele: seven fold tie (cravata din sapte randuri de matase, cravata impaturita de sapte ori). Foarte rare, de o calitate aparte si un pret pe masura. Se produc, de obicei, la comanda. Iti dau acum o mostra vizuala, dar vom trata subiectul separat. Merita.
Materialul de baza pentru fabricarea unei cravate Hermes ramane matasea. Dar nu te mira daca vei zari si alte materiale. Ideea e ca se aseaza la gat inconfundabil.
Nu te bate pe o cravata Hermes din ultima colectie. N-are rost. Pretioase, pentru cunoscatori si colectionari, sunt cele vintage. Oricum ar fi, Hermes scoate cate o colectie noua de doua ori pe an, iar fiecare noua iesire la rampa cuprinde douazeci de noi modele, acoperind toata gama de culori si modele. Nu stiu daca vei intalni la un Hermes motive clasice: dungi, patratele, modele uni, ci mai degraba modele ce i-au consacrat: motive florale, buline, patrate conturate, modele fantezie, avioane, ratuste, cai, etc.
Daca ai vreme, nu ezita sa-i vizitezi la sediul lor central, din 24 Faubourg, Paris. E o experienta. Sticla, luminozitate adecvata, exponate de pret, un miros specific, de leandru si specialisti in Hermes. O sa-ti spuna si ei o poveste frumoasa.
Mai au si genti si accesorii si multe elemente frumoase pentru doamne. Fii egoist, du-te singur data viitoare. Asa, ca sa-ti iei o cravata Hermes.