Imi place. E alternativa generoasa la repetabilele, zilnic, cravate din matase, poliester sau lana. Imi place pentru ca da insemnatate ideii de cravata. Nu pare ceva “turnat” in forme deja prestabilite, cu noduri executate perfect, intr-o aliniere pe masura. Isi cauta mai degraba drumul ei, catre un alt fel de nod, de fiecare data. Mai mare si mai pronuntat decat al suratelor sale.
Din acest punct de vedere e chiar indicat sa nu-i fortezi mana cu noduri duble, voluminoase – textura materialului, in cazul cravatelor impletite de buna calitate, te va ajuta in a obtine rezultate spectaculoase in domeniul nodurilor.
Face legatura fireasca intre placerea purtarii unei cravate si zona casual a costumatiilor masculine, caci face casa buna cu zona relaxata a acestora. Fara doar si poate, se incadreaza ca structura si materiale folosite si in zona tinutelor business. Odata “virusat” cu un astfel de model, te vei desparti foarte greu de el.
Si numai pentru ca e din alta zona de materiale decat cele uzuale folosite in fabricarea unei cravate standard, aduce cu sine o nota “chic” tinutelor. Si daca ai sti ca a fost folosita pentru prima data de catre cei fara prea mari venituri, tocmai pentru ca la inceputurile sale cravata clasica era un accesoriu atat de scump… Interesant este ca a revenit in atentia designerilor si creatorilor – este un fapt ce ma bucura.
Versatilitatea sa e una demna de un accesoriu clasic etern. In ce sens? Cam in toate sensurile – alaturi de o pereche de chinos si o camasa cu guler moale (button-down, daca e sa fie ceva absolut pedant), alaturi de un costum din lana compus din trei piese sau, de ce nu, alaturi de o pereche de blugi, spre a sparge, din cand in cand, canoane invederate de atatea secole. Dar acestea tin de stilul tau, definit in zile si zile de exercitii si cautari. Nu fac decat sa mai adaug o suma de indrumari.
Parerile sunt impartite, relativ la perioada din an indicata pentru purtarea unui astfel de model de cravata. Multi sustin cu inversunare, ca s-ar potrivi perioadelor reci, prin insasi materia prima folosita in fabricarea acestora – lana, casmir, materiale asimilate cu texturile mai groase ale hainelor, purtate, de principiu, in perioadele reci ale anului. Dar strada ma contrazice, iar Roma sau Barcelona, prin barbatii lor, desfid afirmatiile de mai sus, etaland nonsalant cravate de gen in plina vara, la peste 40 de grade. Ramane, deci, o alegere absolut personala.
Pentru a scoate in evidenta un astfel de accesoriu, poarta o camasa uni sau una cu imprimeuri atat de fine, incat sa fie greu de descifrat vizual. Apropo de materialele pe care le folosesti in combinatie cu acest gen de cravata – incearca, pe cat posibil sa lasi asupra ei centrul de greutate al intregii tinute. Poarta materiale usoare, netexturate, care sa contrabalanseze greutatea avizuala a acesteia. Nu vei imbraca, spre exemplu, un costum sau un blazer din reiat alaturi de o astfel de cravata. Materialul greu o va umbri.
Cromatica camasii, fundalul pe care afisezi acest accesoriu, ar trebui sa fie dintr-o gama superioara sau inferioara de nuante. Valabil si in cazul celorlalte tipuri, clasice, de cravate. Pentru obtinerea unui efect maxim, incearca o jacheta sport sau blazer din materiale usoare si o camasa clasica, netexturata, cu guler moale.
Acest accesoriu defineste pe de-antregul ideea de “altfel” pe care incerci sa o atingi – capatul de jos nu are forma de varf de lance ca in cazul cravatelor clasice, ci e orizontal, drept. Aceasta orizontala iti serveste tocmai spre a atrage atentia asupra zonei mediane a tinutei, unde poti arbora o curea cu o catarama interesanta sau o pereche de pantaloni din bumbac, perfect incadrati in tinuta.
Pentru pretentiosi, cravatele impletite sunt confectionate in mai multe dimensiuni: de la cele care imita modelele “skinny” pana, la aproape latimea unei cravate clasice. Sigur ai de unde alege.
Da, stiu, ai zarit ultima data acest model in filmele cu James Bond, la gatul nemuritorului Sean Connery – “Goldfinger”. Iar daca nu acolo, macar la gatul elevilor dintr-o serie de colegii engleze ca parte integranta a uniformei. Si numai pentru a-i proba universalitatea.
In Romania le gasesti relativ greu. Cravatele impletite, odata aduse pe rafturile magazinelor romanesti, nu au fost intelese. Pur si simplu pentru ca nu mai aparusera pe aici vreodata. Iar comerciantii le-au scos de pe rafturi si le-au pus deoparte. Iti sugerez, atunci cand gasesti acest gen de accesoriu sa achizitinezi cel putin trei. Asa, ca sa te mai joci din cand in cand cu tot felul de tinute casual sau semi-casual. Vei avea parte de cele mai neasteptate si placute reactii de la publicul privitor. Pun ramasag!