Cum si in ce feluri iti asezi mainile cand vorbesti reprezinta o mare problema pentru multi dintre noi. Cei care se ocupa de semiotica iti vor explica ca anumite pozitii ale mainilor, transmit interlocutorului un anumit mesaj. Iar gestul asezarii mainilor intr-o anume pozitie e de cele mai multe ori involuntar.
Dar iti vin in ajutor, intotdeauna, buzunarele.
Fie ele cele laterale ale pantalonului sau, asa cum vom invata astazi, cele laterale ale sacoului.
Da stiu, mama, matusa, bunica ti-au repetat invariabil sa nu stai cu mainile in buzunare pentru ca e dovada de proasta educatie. Regula, spun eu, valabila in alte vremuri si pentru vechi metode de educatie. Nu sustin acum ca e indicat sa stai cu o mana in buzunar, lipit de un stalp si sa mesteci seminte. Acesta e un gest absolut deplasat, pentru a nu spune mai multe.
Aici vorbesc despre momentele in care buzunarele te ajuta in a ascunde mainile, in momentele in care nu stii ce sa faci cu ele. Incearca, spre a nu ofensa interlocutorul, sa strecori doar o mana in buzunarul lateral al pantalonului, pentru a gesticula usor cu cealalta. Postura corpului, daca se poate si cu un picior in fata, presupune detasare, relaxare. Castigi, astfel, teren.
Ambele maini in buzunare inseamna deja prea mult. Inseamna, in principiu, sfidarea celui din fata ta. Daca esti si usor aplecat spre spate, interlocutorul s-ar putea sa interpreteze acest fapt ca un afront direct. Si nu stii de cele mai multe ori pe cine ai in fata. Asa ca, fii rezervat in atitudine.
Dar dincolo de aceste doua posturi, ramane pentru mine in memorie imaginea italianului care la mijloc de februarie, atunci cand temperaturile pozitive si negative se bat pentru intaietate si incepi sa nu mai vezi, dis de dimineata, utilitatea paltonului aruncat peste sacoul de lana sau tweed, isi face plimbarile zilnice.
Asa ca, in asteptarea temperaturilor mai ridicate de la pranz, se repezde pe scari, din apartamentul de la al doilea etaj, jos in via Croce si da, subit, cu nasul de, inca, racoarea diminetii. Mainile se strecoara aproape automat in buzunarele laterale ale sacoului. Si vei putea face acest gest doar daca, in prealabil, ai stiut sa desprinzi, cu mare grija, atele ce sigileaza din fabricatie inchiderea buzunarelor laterale si a celui de la piept, ale unui sacou. E un alt gest pe care iti recomand sa il practici, dezvolti, el facand parte din acolada amanuntelor ce caracterizeaza pedanteria masculina.
Nu uita sa efectuezi aceasta operatiune (scoaterea atelor) la fiecare noua achizitie a unui sacou sau costum. Caci, precum vezi, buzunarele laterale au functionalitatea lor bine determinata, asa cum buzunarul de la piept va adaposti batista pe care o aranjezi nonsalant in partea de sus a ansamblului.
Valabil si pentru marca producatorului pe care o regasesti cusuta pe maneca sacoului, chiar in dreptul micilor nasturi. Se indeparteaza cu mult inainte de prima purtare, imediat dupa achizitie. Chiar daca e un costum produs de casa Versace.