Despre forma si aspectul blugilor se poate polemiza mult. Exista insa cateva elemente dupa care te poti ghida in a nu alege ceva nepotrivit in ale blugilor. Spuneam ca blugul clasic, cel de acum 40 ani si cel de peste 50, este blugul drept. Are o taietura simpla, buzunare scurte in fata, buzunare aplicate in spate si se aseaza usor pe solduri.
Acum ceva vreme am avut parte de blugi evazati. Au aparut, au disparut, au reaparut restilizati la inceputul anilor 2000 si au disparut din nou. Trecatori, deci.
Cei skinny vor impartasi cu siguranta aceeasi soarta.
Si numai pentru ca pulpa unui barbat nu va intra vreodata in acesti blugi.
Nu cumpara vreodata blugi scurti sau 3/4
sau, si mai grav, cu tot felul de imprimeuri si aplicatii textile sau metalice.
Aceste modele nu ar trebui sa se regaseasca in garderoba nimanui. Sunt, pur si simplu, grotesti.
La indemana, mai ales pe piata americana, gasesti modelul boot-cut. E cusut in asa fel in partea de jos, incat sa acopere elegant doua treimi din cizma la vedere.
E un model mai pretentios si nu-l prea intinereste pe purtator. Dar merita facuta o incercare.
Cultura hip-hop a lansat cu mare aplomb baggy-pants. E o cultura aparte, cu termenii si conditiile ei specifice, pe care o tratez ca o nisa. Si atat. Acest gen de blug nu face parte din garderoba clasica a unui barbat.
Cu variatiuni
Regulile au statutat ca excesul de material din partea de jos a blugului dauneaza verticalei tinutei. E o alta greseala comuna.
Un blug trebuie tratat, din acest punct de vedere, ca un pantalon de stofa: partea de jos se aseaza usor peste tocul pantofului, in partea din spate
Ideea de calitate la blug se recunoaste de aproape un secol prin cusaturile trainice si accesorizare fiecarei perechi de blugi cu nasturi, capse si fermoare din cele mei rezistente. Ca sistem de inchidere, prefer capsele – sunt parca mai trainice. Dar nu e obligatoriu. Fermoarele fac si ele fata cu brio. Si se deschid mult mai repede.
Desuet, ba chiar tern, in multe dintre cazuri, alaturarea blugului unei jachete din denim, nu este o alaturare fericita. Perioada de glorie a rock-ului a trecut.
Iar cei care purtau asa ceva, o faceau in virtutea “meseriei”: Keith Richard, Richie Sambora, Jon Bon Jovi, Axl Rose sau Steven Tyler. Repet, pe un barbat, alaturarea jacheta denim si blug, il face anonim, sters.
Poti oricand, pentru o nota de personalitate adaugata tinutei sa rulezi (intorci) partea de jos a blugilor.
Intri deja in zona preppy-chic, o zona a capitolului smart casual pentru care, din pacate, prea putini opteaza.
Sau, in perioade mai calduroase, pentru cei mai indrazneti dintre voi alaturarea blugului unui monk shoe sau unui pantof Oxford, fara soseta.
Pentru blugi, retetarul de baza include alaturarea cu mare succes de pulovere, camasi casual si sacouri sport, din lana, flanel, reiat sau catifea. Suprapunerea de straturi textile peste un blug bleumarin patinat, langa o pereche de pantofi cusuti manual te scoate clar in evidenta.
Aminteam data trecuta de incercarea blugului de a patrunde in birouri, ca si parte integranta a tinutei office. Nu stiu daca va reusi. Stiu insa ca am facut un experiment impreuna cu cei din echipa Tudor Personal Tailor: am alaturat unei perechi de blugi din colectia personala, un blazer cusut din materiale nobile. Ba am incercat si o serie de modele de costum. Sunt o echipa care stiu ce fac in domeniul vestimentatiei masculine. Rezultatele au fost peste asteptari.
Sa nu uitam un aspect principial: blugul a fost conceput initial pentru zona muncii brute: calarie, paza vite, santier, agricultura, etc. Prin uz indelungat si etalare in marea masa, a intrat in cultura popoarelor din toata lumea. E un produs vandut in cantitati industriale.
Depinde de tine sa-i dai personalitatea necesara, prin alaturarea corecta de alte elemente vestimentare ale garderobei masculine.