Fara a fi diagnosticat ca piroman, imi vine sa dau foc. Asa, la oameni ipocriti, la inchipuiti, la mincinosi. Focul ar incepe de la nume vechi de peste 30 ani: BERD, FMI, STRABAG, Schlumberger, etc., care au venit in tara noastra si au cerut “pamant si apa”. Si, contrar versurilor, noi am dat. Si daca tot e Ziua Unirii, as unii toate aceste focuri nationale, europene, mondiale, intr-unul singur care sa arda totul in calea sa, pana la os, pana la curatare. Cu tot cu vestmintele inchipuite ale fiecaruia.
Important este sa ai o bricheta la tine – nu una oarecare, ci una care sa functioneze. Lasam marca Zippo si istoria sa in seama motociclistilor invederati si baietilor rai de cartier si venim mai spre centrul orasului, acolo unde Dunhill Rollagas face legea de ceva vreme. Chiar daca ar parea chic la masculin aprinderea unei tigari cu un chibrit, ramane un gest superior acestuia, aprinderea tigarii de catre silueta zvelta a unui Dunhill Rollagas.
Cum ne spune si numele, povestea incepe in curtea celor de la Dunhill, brand elvetian recunoscut datorita originilor sale din lumea manufacturierilor si comerciantilor de tigarete, transformat ulterior intr-unul dintre vectorii recunoscuti ai stilului si pedanteriei masculine la nivel mondial. Unde au avut de castigat datorita unei inventii aparte? La capitolul imagine. Caci apetenta pentru produsul Rollagas s-a dovedit a fi inca de la lansarea sa in 1952, fara margini. In fapt, o bricheta manufacturata in cele mai mici detalii pe teritoriu elvetian, cu aprindere pe baza de butan si care inlocuia la acel moment celebrul model Dunhill Auto-Rollalite.
In 1953, cu mare pompa, modelul a fost lansat la Paris. Cererile pentru produs s-au triplat in momentul in care importul din Elvetia a acestor produse a intrat sub incidenta legii franceze, ce restrangea prin paragrafele sale importul produselor de factura metalica in Hexagon, in incercarea de a incuraja productia locala. Pe de alta parte, lansarea modelului in Londra, in aceeasi perioada, a fost un real succes, Marea Britanie neavand restrictii de natura celor franceze – modelul putea fi gasit sub tot felul de finisaje, care mai de care mai stralucitoare, culminand cu modelele batute in pietre pretioase sau cele turnate in argint si aur. In 1972, Cartea Recordurilor consfiintea vinderea la o licitatie londoneza pentru suma de 2750 £ (in echivalent actual 26 000 £ sau 50 000 $) a celei mai scumpe brichete din lume – turnata in aur de 18 carate si impregnata cu peste 200 de diamante de mica dimensiune. In 1975, Dunhill scoate pe piata un model asemanator celui vandut la licitatie care se vinde pentru 4500 £, de aceasta data incrustat cu doar 175 diamante.
Aceste preturi de adjudecare la licitatii publice, fac din Rollagas o vedeta a vremurilor sale in materie de brichete. Si, de ce nu, una dintre primele optiuni in materie de cadouri pentru barbati. Printre cei ce primesc un astfel de model se numara: Donald Campbell, cel ce in 1964 stabileste in Australia, pe lacul Eyre, recordul de viteza al unui autovehicul; in 1967, “Colonelul” Tom Parker, managerul lui Elvis Presley, ii ofera acestuia un Rollagas batut in aur de 14 carate. Bricheta este purtata cu demnitate de catre bodygurd-ul acestuia, dat fiind ca modelull nu incapea mai niciodata in buzunarul pantalonilor “Regelui” – acestia se dovedeau mereu mult prea stramti. Ca si legenda, circula povestea unui comandor de submarin care-si pierde bricheta sa Dunhill la una dintre andocari, dar o gaseste o luna mai tarziu, la o plimbare, sub apa, langa mal, in apropierea unui far. O aprinde si aceasta functioneaza din prima. Legende.
De la inceputurile sale modelul a ramas acelasi, cu mici modificari aduse incepand cu 1971 – capacul a fost ranforsat, permitand posesorului si miscari mai energice asupra acestuia; in 2006, butonul de reglare a intensitatii gazului a fost plasat in partea inferioara a brichetei, pentru ca acesta sa nu se mai agate de partea interioara a buzunarelor, iar rezervorul interior a fost separat de peretii brichetei prin crearea unui perete despartitor, pentru ca eventualele reparatii la acest nivel sa fie facile.
Ca si in cazul varului mai mare, musculosul Zippo, Dunhill Rollagas are caracteristicile sale, pe care cunoscatorii in domeniu le apreciaza inca de la aparitia sa: declansatorul cilindric, cu striatii punctiforme, plasat in lateralul brichetei si zgomotul specific: un “clanck!” ascutit, intr-o tonalitate mai inalta decat acelasi zgomot produs de deschiderea unei brichete Zippo.
Mi-as dori sa vad si la noi acest exemplar. Macar pentru cine merita. Nu uita: cu o mica bricheta functionala si pretioasa, poti oricand sa dai foc. Si de la foc incep toate revolutiile.