Cu dreapta: puternic, ferm, drept, privind interlocutorul in ochi, zambind, dar rezervat. Gestul e vechi si isi are radacinile in cultura antica elena. In secolele IV, V i.Ch. apar o serie de marturii la nivelul basoreliefurilor sau sculpturilor ce arata personaje civile dand mana – negustorii intre ei, soldati sau chiar soti si sotii. Gestul e perfectat peste ani de catre soldatii romani ce-si impreuneaza antebratele, ca semn al recunoasterii apartenentei la aceeasi cohorta.
Altii sustin ca strangerea de mana este o inventie de secol XVI al lui Sir Walter Raleigh, vajnic functionar de pe Inalta Curte, in Marea Britanie. Dar cea mai frumoasa poveste ce argumenteaza aparitia strangerii de mana, ca gest a doua persoane ce se intalnesc este aceea care spune ca acest gest a aparut ca demonstratie reciproca pentru cei doi implicati in salut ca mainile sunt libere de arme. Nu putem garanta pentru mana neimplicata in salut.
Gestul in sine cuprinde si specificatii precise pentru gama de civilizatii existente in care el se regaseste: in Rusia este bine sa nu saluti femeile, ci barbatii mai intai, in Belgia e taman invers. In unele civilizatii nu ai voie sa dai mana cu femeile. In sportul de orice fel femeile dau mana intre ele, tocmai ca un semn de recunoastrere si gratitudine a adversarului. Incurcate, deci, caile Domnului.
Ce prefer, pentru a impaca dogmele? De mic, indiferent de varsta doamnelor din fata mea, mama m-a pus, mai cu forta, mai cu argumente, ca la iesirea de la slujba de duminica, din acele vremuri, sa pup mana doamnelor. Este un subiect de care vom vorbi, poate, alta data. Simt si acum in nari mirosul de crema Gerovital de maini amestecat cu mirosul de tamaie, atat de specific bisericesc. Nu sunt amintiri foarte placute, dar acolo unde aleg sa o fac, sarut in continuare mana doamnelor. Dar doar acolo unde aleg eu sa o fac: persoane de sex feminin semete, in etate, libere, maiestuoase – Doamnele. Cu restul dau mana. Mai ales cu “femeile de cariera” – lor le-o strang puternic. Ostentativ de puternic. Si numai asa, ca nu cred eu in femeia de cariera – o alta minciuna a lumii moderne.
Ce nu e bine sa faci in cazul strangerii de mana? Sa nu ai unghiile crescute – s-ar putea sa zgarii. Sa nu ai mana moale – daca e asa, incepe cu cateva flotari acum si continua cu micul cerc din cauciuc pe care il flexezi in palma. O mana moale la intrarea intr-o negociere de orice fel iti poate aduce doar prejudicii.
Sa nu uit – daca strangi mana sau ciocnesti un pahar cu vin, priveste-l in ochi. Dincolo de decenta, se cheama barbatie. Si de asta, in calitate de purtator de puternica doza de testosteron, ai nevoie in fiecare zi.