Regula spune ca atunci cand mergi prin lume, sacoul pe care il porti pe umeri, fie ca are forma unui blazer, al unei jachete sport sau al sacoului de costum, trebuie sa ramana inchis. La momentul la care te asezi, singurul nasture ce a stat inchis pe tot acest parcurs, se va deschide cu un gest delicat.
Aparte de aceasta regula, purtarea sacoului inchis la nasture, pe tot parcursul timpului in care pozitia ta este una verticala, te va arata, cel putin vizual, mult mai slab decat relitatea cea cruda, in cazul multora dintre noi. E logic – un sacou inchis va urma in partile laterale liniile corpului – cu cat cambrarea este mai pronuntata, iar concavitatile laterale astfel formate sunt vizibile, cu atat forma de clepsidra desenata alaturi de umerii si poalele sacoului va fi o forma mai pronuntata. In mod opus, daca vom merge cu sacoul deschis, poalele acestuia, fluturand intr-o parte si alta, tind sa volumizeze in partea inferioara imaginea de ansamblu si in loc de forma invocata si dorita de clepsidra, ne putem trezi, la o simpla privire in oglinda, ca avem in fata noastra o geometrie gresita: un trapez cu baza mare in partea de jos. Iar acest gen de geometrie plana nu avantajeaza sub nici o forma estetica si proportiile unui corp barbatesc.
In plus, un sacou incheiat la nasture, in conditiile in care este unul bine croit, aproape de corp si cu revere generoase, strange sub el toate imperfectiunile pe care purtarea unei simple camasi le lasa intotdeauna la vedere. Un sacou peste primul strat de haine (camasa sau bluza polo), ramane un gest obligatoriu pentru orice barbat, chiar si pe perioada verii, acolo unde purtarea unui astfel de element vestimentar apare ca un impediment. Dat fiind ca se apropie zilele calduroase, vom discuta pe indelete si despre sacourile pentru perioada verii si despre materialele incredibil de aerisite si subtiri pe care producatorii le-au scos pe piata in ultima perioada.
Concluzia: purtarea unui sacou, indiferent de contextul social spre care te indrepti, ii ajuta pe privitorii tai, cel putin de acesta data, sa uite ca ai servit ultimele pranzuri pe fuga si pe nemestecate la vreun local cu specific fast-food, grabindu-te, caci sefii te asaltau cu telefoanele, iar clientul fierbea la celalalt capat. Nu uita: trucurile prezentate aici te salveaza pana la un punct. Restul tine de tine si de un respect de sine care trebuie sa te conduca spre un singur lucru: libertate, iar nu aservire.