Nu se poarta curea la smoking. Formalul barbatesc are o radacina foarte britanica, iar din acest considerent, le respectam regula instituita de secole: “hainele se sprijina pe cap si pe umeri”. Adica la pantalonii formali nu exista curea. Exista bretele si exista brau decorativ – montat mereu cu pliurile in sus, tocmai pentru a adaposti ceva monede din aur, pentru a fi lasate birjarului, majordomului sau gardrobierului, ca semn al boieriei pe care o posedai.
In acelasi sens, istoria da si o alta explicatie. Hainele formale au ca radacina secundara tinuta militara. Iara acest black-tie pe care il folosim recurent la nunta romaneasca este nimic altceva decat o haina militara fara fireturi si inscriptii metalice, tinuta pe care ofiterii superiori o foloseau in salile de bal. La inceput se permitea accesul in sala de bal cu spada atarnata de cingatoare. Ulterior, din ratiuni de femei speriate de arme, dar si de disconfort la momentul dansului, cingatoarea si armele au disparut din context. Astfel, daca la ceremonie apareai cu cingatoare (curea) erai prezumat inarmat.
In sala actuala de bal a ramas o singura specie de functionari ai ceremoniei care au nevoie de curea si papion: chelnerii. Ceilalti dimprejur pe care ii vezi purtand curea si papion sunt doar necunoscatori. Nu fii rau….