Mai e ceva vreme pana la garderoba mult visata, plasata strategic in vastul tau apartament, exact pe drumul dintre dormitor si baie. Deocamdata te rezumi la doua sifoniere mari si o debara cu spatii de depozitare ofertante.
Ca sa nu ai nevoie de alte costume, pardesie sau jachete iarna viitoare, ar trebui ca pe cele pe care tocmai le dai deoparte de vreo doua saptamani incoace, sa le asezi in suporturi adecvate pentru haine si sa le pastrezi intacte pentru urmatorul sezon. Stiu ca acum e ceva degringolada prin garderoba, dat fiind ca unele dimineti incep, inca, racoroase.
Planul de atac e unul simplu: triaza “la sange”, ce porti si ce nu porti. Aseaza pe categorii hainele din sezonul ce tocmai a trecut si impacheteaza. Castigul primar e spatiul format in garderoba. Astfel, dunga camasilor proaspat calcate si asezate in batranul sifonier va tine mai multa vreme, nefiind inghesuite de sacourile groase de tweed sau lana.
E un moment absolut prielnic de a arunca sau a dona ceea ce nu ai purtat in ultimele doua anotimpuri. Sa fim seriosi – ce haine, din cele pe care nu le-ai purtat nici macar o data, in perioada precizata, le vei purta anul viitor? Raspuns corect: niciuna. Solutie: arunca sau doneaza. Va fi mult mai liniste in garderoba ta.
Nu uita sa “asezonezi” impachetarea cu “licorile” special destinate moliilor sau acarienilor, considerati, dupa petele de grasime sau cafea, cei mai mari dusmani in viata ai hainelor tale preferate de iarna. Nu vrei ca prin octombrie 2011 sa deschizi fermoarul si sa sesizezi consternat ca pardesiul tau gri, cel preferat dintre toate pardesiele, e plin de gauri. Pentru unii ar fi motiv de sinucidere.
Inainte de a sigila acoperamantul protector, asigura-te ca hainele sunt proaspat aduse de la curatatorie, unde se prezuma ca prin etapele procesului de curatare s-au inlaturat orice urme de oua sau larve de molie. E valabil si pentru cazul in care esti un norocos si posezi o garderoba in toata regula care e dotata la nivelul pardoselii cu mocheta (asa cum am zarit la unii dintre clienti) – incearca, pe cat posibil, sa cureti cu un aspirator cu vacuum si sub presiune suprafata, spre a indeparta potentialii pretendenti “gastronomici” ai hainelor tale.
E de preferat sa alegi huse din materiale textile, usor cauciucate, dat fiind ca acestea asigura atat circulatia aerului la nivelul hainelor depozitate, cat si o etanseitate sporita, fata de orice alt material. Daca bugetul e unul redus, dar doresti sa respecti indicatiile de astazi, intru depozitarea hainelor de iarna, o solutie la indemana raman husele simple (de gasit, spre exemplu in magazinul Ikea – departamentul produse textile) care, alaturi de un pachet generos de naftalina, vor face casa buna cu vestimentatia de iarna.
Ca retetarul sa fie complet, iti recomand cu mare caldura depozitarea hainelor pe umerase fabricate din molid sau pin, dat fiind ca substantele secretate de aceste rasinoase, tin la departare orice fel de insecte devoratoare de tesatura textila. Incearca sa achizitionezi umerase noi, pentru ca mirosul secretat de acestea sa fie unul persistent. Daca odata cu trecerea timpului, mirosul acestora se diminueaza, o simpla frecare cu o hartie de granulatie mica le va improspata consistenta olfactiva. Un castig secundar este mirosul pe care il vei simti de fiecare data cand vei deschide usile spatiului de depozitare.
Acum, daca toate sunt intelese si puse in buna ordine si stare, vom purcede cu pasi mici, dar siguri, catre zona de primavara-vara. Sper sa ma urmezi indeaproape.