Ar fi fost o expresie de ieri, atunci cand, impingand cateva masini din zapada, m-a izbit mirosul persistent de otet ce emana abundent din cizmele colegului impingator. Am incercat sa-mi indes nasul in grila radiatorului si sa adulmesc sigla masinii, un Wolksvagen batran, incercand sa uit de incaltarile si picioarele vecinului impingator pe care deja le uram. Nu vreau sa-mi imaginez ce o astepta seara de seara pe sotia sus-numitului, ce arbora un zambet stirb si stingher din masina.
Ce e cu mirosul emanat de picioarele noastre? Pai, e ceva neplacut, motiv pentru care ii vom explica cauzele aparitiei si cateva metode la indemana oricui pentru a scapa de aceasta neplacere. Postul este valabil si pentru domnul de ieri.
In primul rand tin sa te anunt ca mirosul nu vine de la transpiratie, ci de la bacteriile care isi fac veacul pe picioarele noastre. Si, de obicei, sunt cu miile. Nu te speria: este normal, pana la un anumit punct, sa fim detinatori de bacterii de fel si fel, dar mediul umed creat de transpiratia umana, alaturi de caldura emanata de corpul uman, creaza un mediu propice pentru dezvoltarea acestora. Un factor adjuvant este si purtarea aceleiasi perechi de incaltari doua zile la rand, caci nu faci altceva decat sa revii cu mese la ore regulate pentru marea de bacterii.
Iata cateva obiceiuri de baza pentru a purta o lupta cu sorti de izbanda cu mirosurile neplacute:
1. Spala-te pe picioare cu sapun anti-bacterial – cu cat sapunul este mai puternic, cu atat sansele de inlaturare a bacteriilor sunt mai mari..
2. Schimba des sosetele, mai ales daca ai atins stadiul de intepaturi in nas. Nu neaparat in fiecare zi – le poti schimba si de trei ori pe zi, pana la inlaturarea efectelor. Opteaza pentru cele din bumbac – sunt aliatele tale de nadejde in aceasta lupta.
3. Lasa pantofii sa se odihneasca cel putin o zi dupa o zi de purtare.
4. Monteaza branturi odorizante tuturor pantofilor tai. Sunt ieftine, iar efectul odorizant este garantat.
5. Alege pantofi care pemit piciorului sa respire. Renunta la achizitiile din “inlocuitori piele”, neopren sau cauciuc.
6. Foloseste spray antiperspirant pentru talpile picioarelor. Lasa-l sa se usuce bine si apoi pune sosetele in picioare.
Daca, din intamplare, drumul pana la magazinul de antiperspirante si spray-uri ti se pare cam lung, solutii pentru dezodorizarea picioarelor sunt la indemana, dintotdeauna, in propria gospodarie.
KAl(SO4)2 – sulfat de aluminiu si potasiu, numit si alaun – il gasesti in magazine sub forma de cristale. Daca nu il identifici, te duci pana la farmacie si rogi o laboranta sa ti-l prepare (eu ti-am dat formula).
Se ia un lighean. Mare, ca pentru cele doua picioare. Se umple cu apa, dupa care se adauga o lingurita din sus numita substanta. Se inmoaie picioarele in lighean pentru jumatate de ora. Se scot picioarele, se lasa la uscat, se curata sub jet de apa rece si se repeta procedura dupa patru zile. Chimia functioneaza garantat.
Otetul de mere – cel de pe raftul de sus. Sa nu faci vreo confuzie, sa nu incerci sa trisezi – otetul alb nu va avea aceleasi efecte. Deci, otetul de mere poate fi adaugat in acelasi lighean de apa – cam un sfert de cana la cinci litri de apa.
Praf de copt – de preferinta a fi presarat si imprastiat egal in interiorul pantofului, inainte de purtare. Nu exagera despre cantitatea imprastiata – te-ai putea trezi cu niscaiva cozonaci crescand din mers la nivelul solului.
Ceai negru – se iau cinci pliculete si se introduc in apa ce umple acelasi lighean. Dupa care se cufunda picioarele. Transpiratia picioarelor va fi serios diminuata.
In cazul in care dupa urmarea acestor indicatii, mirosul picioarelor persista, e bine sa va adresati unui medic dermatolog. Va va indica, in urma prelevarii unor analize, cauzele exacte, indicandu-va si reteta corecta.
Mai spun doar ca, de cele mai mute ori, mirosul persistent al picioarelor este asociat cu o balanta neadecvata a zincului in organism. In acest caz, analiza zincului din sange va poate spune cifra exacta. Incercati suplimentarea substantei in organism prin suplimente si vitaminizare corespunzatoare, fara a depasi 15 mg de zinc / zi.