De la o vreme au navalit ca o cavalcada peste mine stirile “cele noi”: “jacheta, respectiv costumul la doua randuri e, din nou, in tendinte”. Si aud vestea tropotind pe holurile marilor case de moda, pe holurile redactiilor revistelor de specialitate, pe la croitorii cei celebrii. Si stau intr-un colt si savurez momentul. Agitatia este maxima: unii vor sa poarte, unii nu vor. PR-isti renumiti dau din coate si dau vesti care mai de care mai umflate:”in acest sezon se poarta la doua randuri, dar haina e mult mai scurta decat cea clasica…” (cum o fi cea clasica?!), “se revine in forta la costume la doua randuri, model care innobileaza tinuta, o aristocratizeaza…” (si ce sa fac, sa dau foc reperelor cusute la un rand de nasturi??), “cel ce poarta costum la doua randuri e mai pretios, mai cunoscator…” (pai si cum, ca aceeasi voce ne anunta acum ceva vreme ca doar la un rand, cu doi nasturi – mi-e rusine sa precizez sursa). Ce ma distreaza copios este ca restul vocilor, mai ales cele tinere, au despre croiala la doua randuri un “huoooooo!!!!!!” generalizat. Cu rare exceptii: trendinezii. Iar acestia din urma zbiara in gura mare ca este un model invechit, “de babac ratat”, “de-a lu’ bunicu'” si ca “oricum nu sta bine pe noi”.
Enunturi plasate undeva la cald (cele de mai sus), pe care le las asa. Nu ma raliez la ele, nu le contrazic. Repet, contemplu. Fac asta pentru ca stiu despre acest gen de croiala ca a avut o perioada de glorie in perioada interbelica, cu un reviriment demn de remarcat in anii ’60. Si an de an purtat de capetele regale. Stiu ele de ce. Dar, mai ales, ma bucur. O fac pentru ca “moda” a ajuns la vorba mea: clasicul in vestimentatie a trait si fara ei, marile voci ale modei.
Pe de alta parte, daca este sa ma uit la barometrul retailerilor mari, costumul la doua randuri este din nou pe rafturi. Nu ma iau dupa ei, dar le apreciez reinventia si restilizarea clasicului. Au o bila alba de la mine. Rotund spus, costumul la doua randuri a existat dintotdeauna.
Da, dau o nota de pretiozitate compozitiei, tocmai prin surplusul de material si din latimea si desenul reverelor: mai late si mai ridicate decat la orice alt model de sacou. Cu patru nasturi, cu sase sau cu opt, dispusi simetric pe doua randuri verticale, sacoul la doua randuri este o piesa vestimentara de baza in garderoba oricarui barbat. Culmea e atinsa de costumele de gen purtate in combinatie cu vesta – costum din trei piese. De evitat purtarea vestei intr-un inceput de toamna sau primavara – ar fi un gest anacronic. Dar de purtat in tot restul anului cu nonsalanta, evident fiind cusut din materiale adecvate anotimpului.
Iar daca intervine monotonia ansamblului – sacou si pantalon din aceeasi stofa, putem pastra doar sacoul si il putem oricand combina cu o pereche de blue-jeans sau o pereche de pantaloni ai altui costum, pastrand proportiile in ceea ce inseamna textura materialelor alaturate.
Pentru un costum de gen as recomanda o talie a pantalonului mai inalta, dat fiind ca vizionarea de catre privitor, chiar accidental, a unei curele ce ramane la vedere, este o priveliste ce nu face parte din peisaj. Recomand o pereche de bretele – sigur sunt din acelasi scenariu cu acest gen de costum. Iar daca este sa vorbim despre avantaje, costumul la doua randuri este mana cereasca pentru cei slabi. Dat fiind ca, prin insasi constructia sa, adauga volum purtatorului, desenul antropometric initial este mult imbunatatit. Acest fapt mi l-a dovedit practica, lucrul zi de zi alaturi de clienti. Pe de alta parte nu e frumos sa ignoram alte opinii – Alan Flusser (celebru autor in domeniul teoriei vestimentatiei masculine), remarca despre costumul la doua randuri, datorita liniilor urmate de acesta ca, dimpotriva, castiga puncte pentru verticala purtatorului, iar nu la volum. Si o parere si cealalta, nu fac decat sa ajute un purtator sau celalalt. Te vei intreba, firesc, daca si cei cu o greutate peste medie, pot purta costume la doua randuri – evident, o pot face cu o singura conditie: sacoul sa fie la doua randuri, cu patru nasturi si inchidere la un singur nasture, cat ma jos in planul vizual, aproape de zona soldului stang. Respectand aceasta sugestie , lucrurile vor fi absolut in regula, cel putin vizual.
Regulile sunt respectate si in aceasta materie – sacoul se inchide doar la nasturele de sus. Daca avem mai multi nasturi, la cei doi de sus. Cel de jos va ramane mereu deschis. Exceptii: Charles sau ducele de Kent, personaje care obisnuiesc sa inchida si nasturele de jos. Eu raman la prima varianta. Chiar daca nu ar fi o regula in domeniu, mi se pare mult mai chic. Apropo de acest subiect, mai mult ca oricand, un sacou la doua randuri se va tine mereu inchis. Nu neaparat din decenta de a merge prin lume, ca barbat, cu sacoul inchis, dar si pentru ca excesul de material din croiala “parte peste parte”, arata cel putin ciudat, daca cel putin un nasture nu este inchis. Modelul se va aseza si mai bine pe tine, draga purtatorule, daca nu vei omite sa inchizi si nasturele interior, cel din partea stanga, inainte de a-i inchide pe cei exteriori. Este acelasi principiu pe care se bazeaza asezarea limbii curelei prin interiroul gaicii de la nivelul slitului pantalonilor – pantalonii, la momentul inchiderii curelei se vor aseza asa cum trebuie.
In cazul de fata recomand materiale si texturi mate, fara imprimeuri. Modelul este deja incarcat prin surplusul de material folosit: piept suprapus, revere mult mai late. Dungile, patratele sau orice fel de alte imprimeuri nu fac decat sa incarce inutil tabloul. Poti obtine culoare in ansamblul dat prin accesorizare placuta, iar nu excesiva. Nu uita ca un astfel de costum face parte, cumva, din zona conservatoare a tinutelor barbatesti.
Din acest capitol am extras ceva ce-mi place extraordinar si al carui adept raman la infinit, tocmai prin versatilitatea lui: blazerul la doua randuri, cu butoni metalici, aurii. Il pot purta langa pantaloni din lana, blugi, stofe nobile sau batiste din matase. Si pentru toate acestea il premiez ca un exemplar de baza in garderoba mea si il etalez ca atare.
Ma vei intreba, ca de obicei, unde se gasesc astfel de exemplare – jachete sau costume la doua randuri. Iti raspund aici, acum, pentru ca astfel de intrebari si cereri s-au inmultit vertiginos in ultima vreme: deschidem in curand on-line magazinul Domni de Romania. Negresit, jachetele si costumele la doua randuri vor sta la loc de cinste. Si numai pentru ca imi plac mult de tot.