Da. Haine ieftine si bune. Nu e cu strigare. Nu e licitatie. E doar un fapt care se intampla in Romania de ani buni, departe de ochii celor care ies la cumparaturi “in centru”.
In campania “made in Romania”, Simona Hulber sustinea ca cele mai bune camasi sunt fabricate in companiile noastre textile. Nimic mai adevarat. Suntem recunoscuti in Europa pentru productia de foarte buna calitate in domeniul textil. Includ aici vestimentatia masculina.
Unde si mai ales cum se intampla toate acestea? Avem lohn-uri. Mai peste tot. Asta insemnand ca marile case, cu sau fara materia lor prima, isi produc materiile finite la noi. Pentru ca totul sa para in ordine exista si o serie de inginerii financiare, specifice lohn-ului, ce permit fabricantului sa scoata produsul finit in afara tarii, la export, pe bucati, eludand astfel taxe si impozite la vedere, aplicate produselor finite.
Sa revenim la subiectul ce ne intereseaza: unde se gasesc aceste fabrici cu produsele lor la preturi foarte mici? Intr-o serie aleatorie: Braila – camasi, pantaloni, Focsani – costume, pantaloni, camasi, pardesie, paltoane, tinute casual, veste, sacouri, Buzau – pantofi, camasi, pantaloni, SF. Gheorghe – pantaloni, costume, Satu Mare – costume, pantaloni, pardesie, etc. Lista e lunga si absolut cuprinzatoare.
Nu invoc in postul de fata industria locala, in mod particular. Incerc doar sa subliniez ca iti poti procura de la poarta acestor fabrici, la preturi de nimic, colectia de anul viitor – caci se coase anul acesta pentru anul viitor. Aceleasi produse le vei regasi in vitrinele magazinelor de pe mapamond la preturi prohibitive, timp de un sezon, dupa care, mare parte vor poposi pe rafturile magazinelor de tip outlet, la un pret nu foarte deosebit de cel initial, de la poarta fabricii. Cam asta ar fi circuitul hainelor in natura.
Cazul practic de astazi: Focsani. Un oras de provincie linistit. Acolo am invatat prima data ca o pereche de pantaloni de la Benetton nu costa mai mult de 50 RON. Si asta se intampla de multi ani.
Am sa iau, pentru exemplul de fata patru locatii distincte, pentru a te orienta in spatiu: Rosca Conf – o fabrica locala cu veche traditie, magazinul grupului Sorste, magazinul Pandora (nu va lasati pacaliti de prezentarea din site – au si haine pentru barbati) si magazinul Moditalia – da, cel de pe Calea Victoriei, undeva langa Pizza Hutt, isi produce hainele la Focsani.
Cu ce va ajuta informatiile de fata – in primul rand va ajuta bugetul. Un costum, la poarta fabricii – repet, cusut pentru export – costa intre 150 si 300 de euro in echivalent RON. Camasile costa intre 10 si 20 euro, pantalonii – 15 euro. Si lista bucuriilor e lunga.
In plus, faceti o excursie in Vrancea. Au de toate; campie, deal, munte, plaje la Siret si Putna, cascada Putnei, liniste, oameni primitori, vinuri alese, haine ieftine.
Si nici doamna de langa tine nu va ramane cu garderoba neprimenita. Un ultim experiment de acest, gen a adus unei doamne un portbagaj plin cu noua colectie, pe care, insumat, nu a dat mai mult de 900 RON. Iar pieselor vestimentare le-am pierdut sirul pe undeva pe la numarul 15.
Vei spune, din comoditatea fotoliului, ca locatia e cam departe, ca iti place sa cumperi de aici, din Bucuresti. E in regula. Invatand ca nu pretul face haina, m-am avantat de ceva vreme si in tumultosul Bucuresti spre a cauta ce am gasit decent si ieftin la poarta fabricilor din tara. Si am gasit, dupa indelungate cautari. Pe locatii precise. Lista o am in buzunar. Dar asta e o alta poveste. Stai pe-aproape.
Vei invata exact cum sa intorci balanta in favoarea ta: cu haine de foarte bun gust pe tine si cu banii in buzunar.