Era o vreme cand camasa era asimilata lenjeriei intime. Mai stiu ca acest principiu nu a trecut inca. Acest fapt vine din insasi constructia initiala a camasii – se tragea pe cap, se strangea in talie si se dormea in ea, vreme de 5, 6 zile. Se schimba odata cu slujba de duminica de la biserica. Odata cu dusul saptamanal. Perioada se numeste generic ev mediu. A trecut, dar radacina defineste inca acest element vestimentar masculin.
Bun…si care ar fi legatura cu vesta? Simplu. Stim cu totii regula conform careia, in fata audientei, mai ales a celei feminine, nu scoatem sacoul. Gestul echivaleaza, conform explicatiilor anterioare, cu a ne arata lenjeria intima. Pentru momente in care chiar dorim scoaterea sacoului, ne asiguram din timp ca purtam vesta. Iar aici regulile nu sunt batute in cuie, facand strictamente referire la un costum din trei piese.
Mai placut decat rigurozitatea costumului din trei piese este alaturarea unei veste tricotate sau uneia din lana pe sub un sacou, fapt ce da o nota de personalitate intregii tinute. Fireste, in alegerea ei, se va tine in primul rand cont de contextul in care se va purta. Nu se va uita ca grosimea materialului din care este confectionata ar trebui sa fie din aceeasi poveste cu restul materialelor compozitiei vestimentare – sacou, pantaloni. Mare atentie si la cromatica – poate fi un contrapunct interesant la o tinuta uni, cuprinzand un imprimeu interesant sau dimpotriva, sa reprezinte pata de culoare distinctiva dintr-o compozitie pantalon – sacou cu imprimeu “tare”. Daca e sa ne ducem inspiratia si indrazneala pana la capat, putem asorta cu succes si o cravata – de ales o cravata din lana sau tricotata in acelasi ton textural cu restul tinutei.
Intre cravata dintr-o bucata si cea cu nasturi frontali, optez pentru cea de-a doua si numai pentru ca imi aduce aminte de un clasic englezesc – puloverul cu inchidere frontala cu nasturi – cardigan. Tinuta cu o astfel de vesta te duce de la o cina relaxata cu prietenii, pana la o plimbare de seara sau de week-end in park, alaturi de cea draga tie. Sigur vei fi cel care va atrage placut atentia in ambientul precizat.