Daca nu ar fi ei, cei care imprastie generos sare pentru zilele cu polei, am avea nevoie mai mare de ortoped. Sau in cazuri grave, de chirurg.
Nu injura deci cand vei zari la momentul sosirii acasa urme largi de sare pe marginea pantofilor, ghetelor sau bocancilor. E doar o alta imagine de sezon.
Ideal ar fi sa ai la intrare o perie speciala de care sa te ajuti pentru a curata imediat granulele mai mari de sare ce s-au agatat de incaltari. Asta doar daca locuiesti la casa. Lasata pe scara blocului, in fata usii, peria va disparea invariabil.
Daca peria nu si-a facut datoria, incearca sa desprinzi manual granulele de sare. De ce e important sa nu ramana sare, mai ales pe incaltarile de piele? Pentru ca sarea tinde sa absoarba din umezeala specifica incaltarilor de gen, facand pielea casanta. Fie se va rupe la o eventuala urmatoare purtare, fie incaltarile vor fi de nerecunoscut in maxim doua zile de la incident: suprafata rugoasa, scamosata, cu urme vizibile de stricaciune, mai ales in zonele laterale, ramei si talpii.
Dupa ce se inlatura partea grosiera din depunere, cu ajutorul unei carpe moi, se tamponeaza zonele invadate cu un amestec de otet diluat in apa, in compozitie de 50 / 50. Imediat dupa tamponarea energica a zonei, se revine asupra acesteia cu o carpa uscata, moale, spre a readuce suprafata pielii la textura sa originala.
O ultima operatiune presupune “vaxuirea” pantofului cu o crema, pana ce suprafata acestuia straluceste. Acelasi lucru este indicat a se efectua si anterior momentului folosirii pantofilor in mediul exterior, prin aplicarea unui strat destul de consistent de crema. Unii folosesc grasime animala – seu de oaie (din spusele unui arab batran). Dovada era la momentul prezentarii alternativei de fata, o pereche de bocanci cu o varsta considerabila: 16 ani. Si aratau absolut decent. Din simpla ratiune ca apa, zapada si uleiul (grasimea) se “evita” reciproc.
In cazul incaltarilor confectionate din piele intoarsa, foloseste un simplu burete inmuiat in apa calduta ce te va ajuta la indepartarea petelor. Ulterior, dupa uscare, foloseste un burete special (gasesti in comert), pentru curatatrea adecvata a pielii intoarse, ce o va readuce la consistenta si culoarea sa initiala.
Ar fi insa de preferat sa eviti purtarea incaltarilor de piele intoarsa in perioadele afectate de precipitatii.
Altii sustin ca lamaia ar face minuni in cazul depunerilor de sare de pe incaltari. Te las pe tine sa incerci varianta asta si sa-mi dai de stire rezultate pozitive.