Te apleci, te ridici, alergi, pui frane brusc. Dinamica zilei te sileste sa te deplasezi constant, imbracat, de cele mai multe ori, in costum. Si trebuie sa arati dinamic.
Detaliile fac diferenta si in cazul de fata. Nu vrei ca o pereche de pantaloni, prea lungi sau prea scurti, sa-ti stea in calea devenirii.
Vei invata astazi care este lungimea corecta a pantalonilor.
Exista cateva reguli de baza, in speta de fata, care raman inca pe taramul contradictiilor.
Principiile, in schimb, sunt foarte clare.
Daca tinuta e una casual si tocmai ai asortat o pereche de tenisi unor pantaloni khaki sau chino, incearca sa tii linia de jos a pantalonilor usor asezata peste sireturi, formand un oarecare unghi cu zona calcaiului.
Regula de aur: ultimii 2,3 cm ai pantalonului, respectiv cusatura ce intareste manseta interioara, trebuie sa acopere sireturile. Soseta nu trebuie lasata la vedere. Adica, lasa-i sa atarne un pic, nu foarte mult.
La blugi, terminatia pantalonului ar trebui sa acopere elegant primul sfert (dinspre picior) al partii frontale a pantofului, lasand clar la vedere bombeul acestora.
Linia sub care trebuie sa cada blugii nu are unghi, ca la pantalonii chino, ci urmeaza o linie dreapta, ce incepe din spatele acestora, din zona tocului si se termina in fata.
Regula de aur: de asociat la blugi – sneackers, ghete inalte sau un full brogue, in toata eleganta sa. Daca are patina, cu atat mai bine.
Incearca sa eviti purtarea la blugi a unui pantof slim, a unuia foarte elegant sau a celor cu profil foarte ascutit. Nu se vor potrivi sub nici o forma. Te poti juca, daca perechea de pantofi iti permite, cu rasucirea mansetei blugilor sau cu lasarea acestora pe dinafara cizmelor, respectiv cu bagarea blugilor in cizme.
Daca optezi pentru introducerea blugilor in bocanci, ghete sau cizme, asigura-te ca taietura lor e una slim.
Daca ramai un clasic, apeleaza la asa zisele perechi, boot-cut. Sunt cusute special pentru a se potrivi cu partea de jos a blugilor. Levi Strauss raman autoritari in domeniu.
La pantalonii cu manseta, iti recomand sa lasi pantoful o idee mai jos decat nivelul mansetei. Indiferent de latimea mansetei (2,3,4 cm), incearca sa nu o lasi sa atarne peste pantof. E de-a dreptul inestetic.
Apropo de masuri – incearca sa indici croitorului taietura la 3,5 – 4 cm de sol. Despre asta se face vorbire aici.
Regula de aur – dat fiind lungimea o idee mai scurta a acestora, incearca sa porti o pereche de pantaloni dintr-un material gen tweed sau lana groasa, ce ar trebui sa cada greu pe picior, pentru a-si pastra linia.
Nu uita ca pantoful ramane, oarecum, expus. Alege o pereche de pantofi ce iti vin turnat pe picior, fara a lasa vreodata la vedere un pantof ce iti este cu jumatate de numar mai mare.
La pantalonul simplu (fara mansete), taietura inferioara se face intr-un anumit unghi, cunoscut de croitor, astfel incat, la final, pantalonul sa cada peste intreaga suprafata a zonei sireturilor si, in acelasi timp, sa acopere elegant pantoful, in zona sa posterioara.
Regula de aur – purtati intotdeauna pantofi pentru situatii formale, care sa permita pantalonului sa cada adecvat pe picior. Iar daca sunt prea scurti, sau prea lungi, ajustati-i la un croitor.
Oricand, ajustarile sunt binevenite. Nu trebuie sa tina neaparat de pantaloni. Se pot si ar trebui sa se rasfranga, asupra intregului costum. Nu te fortez, dar incearca sa tragi castigator de fiecare data.
Lungimea pantalonului influenteaza, asa cum precizam in alte dati, simetria si estetica intregului ansamblu.
Daca esti mic de statura, nu-ti doresti niciodata o pereche de pantaloni care sa atarne peste pantofi. Nu va face altceva decat sa arate ca esti si mai mic de statura decat in realitate.
In piata libera, designerii se joaca in continuare cu lungimile. Sunt date spre consum astfel de exemplare. Cred ca sunt dincolo de reguli si se adreseaza unor gusturi individuale, foarte specifice. Alege tu.
Pentru cei average recomand taietura medie, care avantajeaza pe cei mai multi dintre noi. Fara doar si poate, avand in vedere regulile enuntate mai sus, te poti juca cu forma pantalonului, in partea de jos.
Daca pantalonii sunt taiati prea scurt, iar soseta e la vedere, vei fi foarte iubit de trend-setteri. Foarte iubit. Tom Brown si-a facut marca inregistrata in domeniu din a purta si lansa pantaloni barbatesti mult mai scurti decat regular. Ba, mai mult, a ajuns la a-i purta fara sosete.
Eu stiu ca tu lucrezi intr-un mediu conservator, unde aceste fantezii, dealtfel de apreciat, ar duce necesar la o mustrare, daca nu la o concediere. Inca o data in istorie, a fi tu, iti va aduce oprobiul public.
Dar daca chiar iti plac pantalonii evazati, pana peste tocul pantofilor sau orice alta forma de fantezie in domeniu, te respect in continuare. M-as bucura mult sa incepi sa ramai fara job din cauza noii tale imagini si sa pleci pe un drum, de unul singur, in care sa incepi sa inveti a te descoperi. Vei sfarsi, negresit, a face, ce stii tu mai bine. Eu iti spun, ca sa te linistesti, ca transformarea pasiunii in meserie inseamna a nu mai munci o zi in viata ta. Cel putin, nu pentru altcineva.
Am divagat. Ma intorc si iti recomand, in concluzie, sa retii si aceasta regula. Vor fi nenumarate momentele, formale sau mai putin formale, cand iti vei aduce aminte de ea.