Caut cu inversunare, inca de la inceputurile garderobei mele, sa am cat mai multe blazere si jachete sport care sa aiba din constructia lor buzunare aplicate. Nu reneg aici ideea buzunarelor ingropate ale unui sacou clasic, cu clapa sau fara, buzunare ce dau tusa de eleganta a unui costum. Spun doar ca ma simt mai bine atunci cand port haine ce au buzunare aplicate. Vei intelege imediat de ce.
Inainte de explicatii va trebui sa nu uiti despre faptul ca buzunarele aplicate sunt specifice unei zone mai putin formale a tinutelor masculine. Ele sunt pretabile, asa cum punctam, blazerelor sau jachetelor sport. Sunt cusute direct pe lateralele acesteia, avand o forma strict rectangulara sau, uneori, avand o rotunjire eleganta a colturilor. De obicei acest gen de haina masculina are si revere mai pronuntate, mai late, tocmai pentru a respecta proportiile desenului cel nou – buzunare aplicate inseamna mai mult volum in partea de jos a hainei, ce va trebui egalizat vizual cu o latime consistenta a reverului.
Titlurile in domeniul clasicului in vestimentatia masculina nu trateaza subiectul cu mare acuitate, dar cel mai adecvat citat l-am gasit la Hardy Amies: “Patch pockets look very well on blazers and sports jackets. They look less severe than flaps and the stitching around the pockets is decorative”. Remarca este absolut corecta, din moment ce buzunarele aplicate sunt mai degraba pretabila tinutelor ce implica blazer, dar cu trimitere spre zona de blazere din in sau amestec bumbac si in, regasite mai ales in partea de garderoba afectata verii. Daca ar fi sa descriu in alte cuvinte ce inseamna un blazer cu buzunare aplicate ar trebui sa fac referire la o stare, iar nu la termeni tehnici. Astfel, purtarea buzunarelor aplicate sau alegerea unui astfel de model de sacou masculin face parte din seria deschiderii papionului si lasarii lui intr-o atarnare lasciva de ambele parti ale gulerului camasii sau desfacerea unui nasture de la camasa si purtarea cu nonsalanta a cravatei usor desfacute. Nimic altceva decat atitudine.
Constatarile de mai sus nu scot din discutie purtarea unor blazere din texturi mai groase – gen lana sau tweed, cu buzunare aplicate. Dimpotriva, rigiditatea materialului ce imprima purtatorului o anumita postura verticala si intepenita cumva, poate fi relaxata vizual prin mainile ce sunt strecurate elegant in buzunare. Cate una sau chiar ambele. Iar daca mainile sunt strecurate in buzunare, ai voie sa iesi din pantofii formali sua cei dedicati pentru zona business si poti alatura o pereche de loafers. Te ajuta tocmai aceste buzunare aplicate ce transmit un mesaj vizual foarte bine punctat: “Gata cu business-ul pentru azi. Sunt in timpul meu liber, mintea imi sta la lucruri ce tin de mine, iar nu de voi.”.
Psihologii au constatat de-a lungul timpului, mai ales la oamenii de afaceri, siliti prin prisma decorului sa poarte zi de zi costum, dezvoltarea unui comporatment nevrotic, legat strictamente de rigiditatea corporala si limitarea miscarilor motrice pe care ti le impune purtarea celor doua piese. In plus, chestionarele erau pline de: “…nu stiu niciodata ce sa fac cu mainile. Daca le impreunez, il sfidez pe cel din fata mea si nu ii dau ascultare. Daca le las pe langa corp, arat a soldat executant. Daca le bag in buzunarele pantalonului ii transmit un sentiment de aroganta, sfidare.”. Buzunarele aplicate salveaza de cele mai multe ori aceasta situatie si relaxeaza purtatorul de haina de costum sau jacheta sport. Introducerea mainilor in buzunare iti confera o zona de confort in care odata patruns te poti desfasura relaxat la adevarata capacitate. Garantat.