La inceputurile sale, mica bucata de material, indeplinea un rol absolut functional – impiedica frecarea patului pustii, atunci cand aceasta era agatata de umar, de dosul jachetei. In plus, acelasi gen de peticeala suprapusa era aplicata si in zona umarului jachetei de vanatoare, pentru a proteja umarul vanatorului in cursul urmat de pusca de vanatoare in momentul reculului. Firesc, corpul jachetei era compus din tweed original sau o lana foarte groasa.
De la vremurile vanatorii clasice, practicata in astfel de vestminte, mai ales in teritoriile britanice, micul petic de material a coborat printre noi, purtatorii de jachete sporte sau blazere pentru sezonul rece. A fost, cumva, reinventat si transformat intr-un punct ce atrage atentia asupra purtatorului. Caci nuanta sa s-a departat de kaki-ul original si s-a ajuns chiar la culori contrastante relativ la corpul cromatic al ansamblului. Astfel, fara a deranja pe nimeni, o jacheta sport bleumarin poate prezenta cu succes petice gri-deschis. Fara sa supere pe nimeni.
Ce alte transformari a suferit micul petic? Cel din zona umarului a disparut. Ne-ar fi incomodat. Si nici nu mai umblam cu pusca dupa noi toata ziua buna ziua. Au carne din vanat la magazinul din colt. Nu-mi prea place ideea, dar unii spun ca asa am evoluat. Eu spun invers: ca, in fapt, ne-am puturosit peste masura si am involuat. Dar asta este doar o parere personala.
Ce face bun aceasta bucata de material? Prelungeste viata elementului vestimentar pe care il insoteste. Un gest automat la momentul asezarii, este sa ne sprijinim coatele. Zona tampon dintre materialul sacoului si suprafata de sprijin este binevenita. Pe de alta parte, desi arata bine, o astfel de jacheta nu poate vizita in toata splendoarea ei mediile business sau cele formale – se incadreaza cu succes la zona casual si ramane acolo.
Interesant este ca multi dintre desenatorii si designerii laboratoarelor de creatie au dus acest artificiu si in alte zone, respectiv in segmentul tricoturilor. Si numai pentru ca au ceva fistichiu, m-am intors din oras zilele trecute cu 4 malete peticite in cot. Asa mi-a venit. Si se potrivesc de minune unei perechi de blugi la care adaug o pereche de cizme din piele intoarsa.
Altii au facut un pas mai departe si au peticit in cot si camasile casual. mai ales pe cele din lana sau bumbac gros, cu imprimeu geometrice. Dac-ar fi sa-mi exprim parerea sincera despre aceste camasi as spune un scurt “nu”. E un pic prea mult. Dar daca doresti camasi cu viata lunga in coate, principiul de mai sus, ce rezuma ca astfel de elemente se prezerva vreme mai indelungata decat unele cusute uzual, functioneaza si in acest caz.
Fie din piele, bumbac sau lana, ton sur ton sau in contrast, elbow patch (asa cum il vei regasi in denumirea britanica) aduce un ceva in plus atat de cautat de fiecare dintre noi in tinuta sa. Nu votez pro sau contra. Ti-am lasat doar niste indicatii spre a te orienta mai bine la fata locului. Alegerea, ca intotdeauna, ramane la tine.