Problema aplicarii sau nu a unei momograme (fie ea o abreviere a numelui, fie ceva care sa sugereze arborele genealogic din care provii) este una de care te lovesti la momentul cand doresti sa-ti comanzi o prima camasa pe masura. Operatiunea nu presupune aspecte complicate: o masina de cusut (mai nou, chiar sectii specilizate din cadrul agentiilor de publicitate), aplica la locul dorit respectivele insemne.
Esenta problemei nu se regaseste aici, la partea tehnica, ci mai degraba in latura analizei acestui insemn particular, pe care il doresti etalat. Exista, pe de o parte, o tabara, destul de sonora in lumea civilizata, care sustine sus si tare ca monograma prezenta la vedere este din categoria prostului gust. Asta in sensul in care acel cineva incearca sa-si afiseze statutul social si importanta in cadrul conventului social prin gesturi nu atat de subtile, ata de specifice unei fete domnesti.
Pe de alta parte, asa cum spuneam, orice companie de de camasi pe comanda iti va recomanda o monograma. Alegerea ramane la tine si doar la tine. Daca te simti bine in pielea ta cu o monograma la vedere, esti invitatul meu in a alege asa ceva. Nu este un gest deloc deplasat. Nu stiu insa cum ai sa tratezi situatia, oarecum ciudata, in care te vei intalni cu un individ care poarta, sa spunem, pe manseta, monograma la vedere.
Ca sa fii o idee mai orientat in spatiu pe aceasta tema, ar trebui sa stii ca o monograma de buna calitate si de bun gust, se coase de mana. Cele aplicate mecanic au cumva o volumetrie pronuntata fata de ce ar trebui sa insemne finetea unei astfel de cusaturi. Coaserea monogramei ramane o parte de manopera specifica doar celor foarte buni in domeniul croitoriei masculine. Este un alt element prin care poti deosebi croitorii valorosi. Daca posezi o camasa monogramata iti poti da seama daca monograma a fost cusuta de mana sau nu intorcand materialul camasii pe verso si inspectand dosul cusaturii: daca exista lipita de dosul cusaturii o bucata mica de material, moonogramarea s-a facut mecanic, daca nu (firele ramanand cursiv in material din fata spre spate – asa cum acul poarta ata dupa el), monogramarea s-a realizat manual.
Un alt element important, pentru ca monograma sa etaleze nobletea propusa in insasi scopul existentei sale, este ca aceasta sa fie aplicata discret. Frumos ar fi ca monograma sa fie ascunsa (de exemplu, pe stei, in spatele gulerului). Daca o preferi la vedere, fa in asa fel ca aceasta, prin plasarea sa, sa poata fi ascunsa prin suprapunerea jachetei sau sacoului: pe manseta, pe buzunarul de la piept, in zona taliei. etc. Si mai frumos ar fi ca monograma sa nu fie dintr-o culoare opusa fundalului camasii – ideal ar fi ton sur ton. Aceasta alegere da eleganta imaginii de ansamblu.
In afara camasii, ca suprafata generoasa de imprimare, exista in mod firesc firme specializate care, daca esti intr-adevar indragostit de initialele numelui tau, iti pot stanta momograma oriunde doresti: pe portofel, pe pantofi (pe talpa), pe curea, pe bretele, etc. Chiar si pe batista de la buzunar. Principiile de mai sus functioneaza si in aceste planuri: de exemplu, in cazul batistei de la buzunar cu monograma, expunerea acesteia (a monogramei) e semn de mare prost gust. La fel si etalarea ostentativa a talpii monogramate a pantofilor. Si aici e vorba de granite fine ce trebuie invatate.
Ce-as aduce nou pe aceasta tema? Mi-as monograma lenjeria intima. Si nu cu o monograma simpla, ci de jur imprejurul taliei. Ca doar, in rand cu tine, nu sunt platit spre a purta pe elasticul de sustinere al acestora nume de barbati celebri sau firme de renume: Klein, Crew, Dolce, Gabbana, etc.