….caci si ele va vor salva voua camasile.
Nu intelegi? Iti explic imediat – “balene” e denumirea populara a micilor piese din plastic sau lemn ce sustin pe interior gulerul camasii.
E bine, ca de fiecare data cand achizitionezi o camasa, acaesta sa fie prevazuta cu balene. E simplu de verificat – intorci gulerul camasii si pe dosul acestuia, in buzunarele special prevazute, vei gasi piesele invocate. E unul din semnele pretiozitatii camasii. Mai ales daca acestea sunt fabricate din lemn de esenta rara, din os, scoici, argint sau orice alt metal pretios. Dar le accept cu mare drag si pe cele din plastic. Numai sa fie.
Rolul lor e unul previzibil – mentin gulerul camasii intr-o pozitie dreapta, rigida, nepermitand iesirea acestuia de sub reverul sacoului sau, si mai rau, alunecarea acestuia sub reverul sacoului.
Daca n-ar fi sa vorbim de rigiditatea gulerului, atunci e bine de stiut ca un nod de cravata executat corect se va aseza intotdeauna mult mai bine alaturi de o astfel de camasa. Englezii le spun stiffeners (de la stiff – teapan, rigid) sau collar sticks, bones, knuckles sau tabs, peste Ocean. Si tot ei sunt cei care le vand in seturi separate, de diferite dimensiuni, numai bune spre a se constitui intr-un cadou pentru unchi, tata sau frate.
In mod evident, fiecarui fel de guler de camasa ii corespunde un anumit model de balena – unele gulere sunt mai inalte sau mai late decat altele, iar modelele de balene, prin diversitatea lor acopera, in general, aceste cerinte.
Cei foarte pretentiosi, isi pot inscriptiona numele pe ele. Imi pare un gest un pic deplasat. Face parte din aceeasi gama de “gesturi” prin care un posesor de pantofi va sugera manufacturii de pantofi sa-i graveze numele sau initialele pe interiorul pantofului, iar numele producatorului sa ramana imprimat pe talpa acestuia.
In practica, camasa purtatoare de balene pe care o arunci la finalul zilei in cosul de rufe murdare, tinde sa-si piarda aceste accesorii dupa o suma de cicluri de spalare. Sfatul meu e sa le scoti inainte de spalarea sau curatarea acesteia si sa le repozitionezi dupa. Doar daca iti aduci aminte si ai timp.
Unii producatori, mai ales cei ce produc cantitati substantiale de camasi, s-au gandit la o gaselnita mult mai practica: coaserea buzunarului ce contine balena. O idee absolut ingenioasa. Problema este ca dupa multe intrebuintari, balena tinde sa se deformeze, sa se inmoaie si intr-un final sa cedeze, fiind imposibil de inlocuit.
Ce faci, insa, daca esti in oras si tocmai ai realizat ca modelul de camasa pe care l-ai ales astazi nu-si prezinta gulerul corespunzator? Apelezi la un pahar pentru cafea de unica folosinta ce are si capac. Vezi balenele? Iti mai trebuie doar un foarfece de imprumut sau o lama de orice fel.
Ma uit de ceva vreme in comertul romanesc de profil si am localizat, doar pe internet, cateva sectii din tara ce fabrica astfel de accesorii. Acolo unde am identificat sursa – destul de rara, asa cum precizam – m-am aprovizionat cu un numar sanatos de balene. Nu de alta, dar dupa ce ca sunt putine, sunt pe cale de disparitie.