Din cate imi aduc aminte, am calarit prima data pe la 12 ani. O iapa robusta, nu foarte inalta, de un maro ciocolatiu, cu o coama tunsa scurt. Nu aveam nici darlogi, nici sa – purtam un sort si atat. M-am tinut cat am putut de coama iepei. Cand a simtit ca nu sunt stapan pe situatie m-a debarcat fortat in primul gard.
Peste ani, am ajuns din pura intamplare pe Jandarmeriei, langa celebra unitate SRI, acolo unde, de ani buni, este amenajat un centru de echitatie. O alta poveste: pantaloni speciali pentru calarie, cizme pana la genunchi, harnasament complet, sa confortabila, un cal ascultator. Si acelasi miros ca acum 20 ani. Dar ce poate fi mai boieresc decat o plimbare calare prin padure.
Nu vreau sa fac apologia sportului ecvestru – exista specialisti pe aceasta tema – dar tin sa-ti aduc aminte ca pana la diferentierea intre cei cu automobil si cei fara, exista diferentierea intre posesorii sau proprietarii de cai si ceilalti. Si numai pentru ca postura de incalecator te ridica deasupra celorlalti, asa, asemeni unui mare razboinic.
Sa nu uitam: siguranta inainte de toate. As incepe de sus in jos si m-as opri astazi in a-ti da cateva indicatii sumare despre cum sa-ti alegi o casca de protectie specifica acestui sport nobil. Casca nu este in acest caz decat o imbinare fericita intre functionalitate si moda. Castile de gen ar trebui sa fie confortabile, bine ventilate si nu in ultimul rand, sigure. A cunoaste standardele de siguranta in vigoare in domeniul acestor accesorii specifice reprezinta diferenta dintre o simpla zgarietura si leziuni cerebrale severe.
Prin 1980 clubul ecvestru Pony Club din SUA a inceput sa efectueze primele cercetari exitinse in domeniul accidentelor survenite in calarie. Incepand cu 1983, acelasi club a patentat normativele si regulile de confectionare si purtare a acestui accesoriu, devenit intre timp obligatoriu de purtat la nivelul oricarui concurs ecvestru.
Vei gasi de atunci incoace in interiorul oricarei casti de protectie de gen un standard de identificare al acestui produs (ASTM-SEI), standard ce-ti precizeaza implicit si numarul de atmosfere (unitate de masura a presiunii) pe care il suporta compozitia castii de protectie – factor care poate ajunge pana la 300.
Cei care detin monopolul in domeniu, chiar daca nu recunosc acest lucru, sunt cei de la Troxel. Sunt singurii de pe piata care dispun in mod oficial de aceasta certificare. Vei ai gasi si alti producatori si comercianti pe piata, dar fara aceste autentificari date in mod oficial de catre organismele abilitate: Australian Holdings, Charles Owens and Co. Ltd., Del Mar Helmet Co. Inc., Equine Science Marketing, Ltd., International Helmets, Lexington Safety. Products, Inc.
Varietatea modelelor aflate pe piata este una diversa. In reteaua on-line, in magazinele specializate, vei gasi un astfel de accesoriu dedicat cu un pret variind intre 20$ si 40$. Cele de competitie sunt mai scupe si pot ajunge la 200$. Un pret, oricum, mic pentru siguranta ta.
Pentru a sti ce marime porti va trebui sa masori cu un centimetru de croitorie circumferinta craniului, plecand de la partea frontala, pe deasupra urechilor si pana in spate la osul occipital – partea inferioara a craniului posterior. Odata achizitionata, in varianta sa corecta, casca de protectie nu ar trebui sa stranga craniul, dar nici sa se miste pe calota atunci cand efectuam miscarile stanga-dreapta ale capului. Deasemenea, trebuie verificata si ptotectia pentru barba ce ar trebui sa aiba lungimea si forma corecta, pastrand casca intr-o pozitie ferma, dar fara a strange sau strangula masa osoasa.
De tinut minte – casca de protectie pentru calarie nu poate fi inlocuita cu o casca de protectie pentru skateboard sau snowboard, cu un coif din butaforia studioului de filmare sau cu o casca de motociclist, fie ea si una dedicata stilului chopper. Evita astfel de substitute pentru a evita tragedii sau intamplari nefericite si pentru a te bucura in buna regula de o partida de calarie pe cinste.