E destul de dificil sa alegi, atunci cand esti intrebat, un anotimp preferat. Strict din punct de vedere vestimentar, pasionatii ti-ar raspunde ca perioadele racoroase, daca nu cumva chiar cele reci, caci astfel exista posibilitatea afisarii mai multor elemente vestimentare, in straturi suprapuse, care fac mult mai usoara incropirea unei tinute. Dar asta e, natura isi urmeaza ciclurile, iar temperaturile ridicate te fac sa renunti la orice fel de straturi vestimentare suprapuse. Ba mai mult, atunci cand caldurile ating cote maximale am tinde, cumva, sa iesim din propria piele.
Cum, astfel, in mijlocul unei densitati sufocante de pantaloni scurti neaveniti unui barbat, tricouri sleampete si papuci din plastic tarsaiti pe macadam, am puteeareprezenta un punct de atractie stilistica? Da, stiu, doamnelor le e dat un alt paletar coloristic si de materiale spre a trece cu brio de aceste calduri, dar noua? Cu atat de putine resurse la indemana ne descurcam?
Ei bine, solutii exista. Iar ele se sprijina pe una dintre ratiunile pentru care exista haine, inclusiv barbatesti, pe aceasta lume: functionalitatea. Atunci cand soarele arde sus pe cer, iar singurul tau gand e sa ai cat mai putine haine pe tine, e firesc sa-i acuzi, cel putin la nivel vizual, pe cei care, impietriti in tinuta de birou, incearca sa traverseze asudati orasul in costumele lor din lana. Gresit. Total gresit. Exista in si exista bumbac. Punct.
Sunt de evitat si de lasat deoparte si pantalonii din reiat, lana de orice fel sau blugii. Sunt de imbracat tinutele tesute din materialele mai sus amintite, la care poti adauga seersucker – material specific tinutelor americane de vara.
Daca e sa disecam tinuta si sa facem referire doar la zona torsului, a trenului superior al barbatului, locul unde caldura este resimtita in mod direct, oare ar fi bine sa fie acoperit? Sau descoperit? Sau doar maieu? Sau tricou simplu? Nici una, nici alta. Purtand un simplu tricou, esti ridicol. Sau esti un pusti care are chef de o partida de baschet in parc. Tricoul clasic (T-shirt) ar trebui, in aceasta perioada, sa fie purtat la plaja sau pe terenul de sport. Si atat. Aducere lui in zona tinutelor, chiar casual, ale barbatului, e neavenita.
Se accepta insa tricoul polo, din bumbac, ce permite o mai buna aerisire a pielii. Aici vor intrerveni doritorii de polemici care, sprijinindu-se si pe principiul invederat “barbatii nu poarta maneca scurta”, vor spune ca nu e nici un fel de diferenta intre a purta o camasa din in cu maneca lunga, cu manecile suflecate si un tricou polo. Iti spun, din experientele personale, ca nivelul de confort este acelasi.
Despre incaltari, pe scurt – accept sa port cu mare drag, mai ales la tinutele casual, celebrele espadrile. Nu e nimic gresit in a lasa piciorul sa respire. In aceeasi serie de preferinte incadrez suma larga de perechi de mocasini pe care o posed: cu toc sau fara. Evident, ambele, purtate fara sosete. Ba, daca e sa fiu inspirat de dimineata, o pereche de sandale “romane” ce urca lejer pe picior, cusute din benzi de piele subtire, suprapuse elegant. Pentru diversitate accept si pantofii de vara, in nuante deschise de maron din piele, piele intoarsa sau piele impletita. Dau o nota distincta tinutei.
Nu voi accepta insa, nici sub tortura, purtarea sandalelor gen “Velcro” sau a papucilor din plastic (sau de orice gen) la plimbarile pe care le savarsesc in mediul urban. Da, locul lor e doar pe plaja. Apropo de plaja, e cam singurul loc unde ar avea loc in peisaj pantalonii scurti. Nu in oras, nu la restaurant, nu in biserica, la niscaiva nunta si in nici un caz la tribunal, in sala de judecata. Nu de alta, dar s-ar putea sa va capatuiti cu un proces verbal de ultraj contra bunelor moravuri. Asa scrie la lege, eu doar ti-am recitat.
Iar daca te incapatanezi sa porti o pereche de pantaloni scurti, ar trebui sa stii ca unii “smart” sunt croiti exact deasupra genunchilor, din bumbac sau in. Pot avea si buzunare aplicate, pentru diversitate. Repet, nu votez pentru.
Spuneam, la inceput, despre lipsa multiplelor straturi vestimentare, care pot ajuta purtatorul in a-si defini stilul. Pe perioada verii, aceste lipsuri pot fi depasite cu succes prin etalarea culorilor tari: siclam, magenta, lila, verde jad, galben, rosu aprins. Daca gama de culori aleasa poate fi accesorizata pe masura: curele, ceasuri, ochelari de soare, compozitia rezultata poate fi una in ton cu stilul personal.