Astazi e o scriere despre tabachera si incadrarea ei, in mod coerent, in tinuta masculina.
Nu sustin o pledoarie pro causa pentru fumatorul din tine. Iti arat doar cum sa folosesti detalii minunate create de mana omului in avantajul tau.

Da, mesajul il sustin: fumatul chiar dauneaza grav sanatatii tale si celor din jur. Sloganul e adevarat. Ca esti fumator, nefumator sau in stadii intermediare – te lasi sau te apuci, asculta o poveste frumoasa.

Tabachera a aparut ca nevoie a fumatorului de rand sa isi pastreze tutunul in ceva la indemana, in vremurile in care pachetul de tigari, asa cum il stim astazi, nu exista nici in faza de proiect. In plus, tigarile, n-au avut mereu filtru. Iar contactul permanent cu materialul buzunarului, i-ar fi alterat savoarea. Actualul port-cigar provine din vechea nevoie a fumatorului.

Dar astazi vorbim de tabachere. Sunt fabricate initial din metale nobile, aur si argint, ca mai apoi sa se produca din metale usoare, alama, nichel, aluminiu, dar si din plastic. Cele mai valoroase, din punctul personal de vedere, raman cele incrustate cu pietre pretioase. Fie ca sunt produse de Faberger sau Dunhill, desenul tabacherei ramane acelasi.

Tot ce difera e dimensiunea. Cataloagele in domeniu ne indica dimensiuni de la opera long size (40 cm), cu destinatia precizata in titlu si pana la cele mai mici dimensiuni – cocktail size (8 cm).

Iar forma sa e un mare avantaj pentru fumatorul purtator de costum – linia sa slim, nu strica linia costumului, spre diferenta de forma butucanoasa, rectangulara a unui pachet de tigari clasic.

Daca tot vorbim de costume, te poti folosi oricand de tabachera cu talent. Un domn de bine, fumator, o are mereu la purtator. Scoaterea ei la iveala, descopera in incapere intotdeauna pe bagatorul de seama – fumatorul suferind :”Aveti o tigara?”. Ofera-le una, dar ignora-i in restul serii. Acesti social smoker sunt deobicei domni fara mesaj.

Pentru antifumatori sau nefumatori a venit vestea cea mare: nu se mai fumeaza in locurile si localurile publice. Vivat. Dar, pacat. Tin sa-ti amintesc, draga domnule, ca atunci cand tuleiele de-abia ivite nu-ti permiteau sa intorci capul dupa doamne si fumai infumurat o tigara, ea a venit la tine si ti-a cerut un foc. Mai tii minte povestea? Daca iei, insa, Guiness Book of World Records, pe indelete, si deschizi la capitolul tabachere ai sa constati stupefiat ca cea mai mare colectie de tabachere din lume apartine unui doctor din Germania. Nefumator de o viata. Foarte frumos.

Ar mai fi de spus ca multi din cei mari, ai erei noastre, isi adaugau tinutei o tabachera. Pentru ca, da, tabachera, in afara de functionalitatea propriu-zisa, joaca cu succes rolul de accesoriu vestimentar masculin. Iar daca patina e la vedere (un vintage veritabil) sau daca doar ti-a daruit-o bunicul dupa ce te-a prins fumand pe acoperis, lucrurile stau si mai bine.

Se spune ca Churchill i-a daruit fiului sau, Randolph, o tabachera stantata cu timbru, pentru ca in cazul pierderii sale, oriunde s-ar fi produs pierderea, sa poata fi restituita detinatorului de drept. Asta se intampla odata, demult. Roosvelt si Churchill au fost buni amici. Multe s-au intamplat la tigarile fumate impreuna. Ii si vad impartind lumea, asa cum o stim. Daca tabacherele ar putea vorbi.

Tu poti incepe de sambata viitoare. Iti trebuie ceva vreme sa gasesti o tabachera buna. Buna, in cazul de fata, inseamna detalii si detaliere duse la extrem de artizan. Cele cu monograme ma vor impresiona in continuare. Continua linia camasii monogramate sau a costumului facut pe masura.

Cert este ca nu te poti imbraca precum Oscar Wilde, fara a poseda o tabachera de aur cu monogramele personale, la tine. Procedeaza exact asa. Vei fi desemnat, daca nu fumatorul serii, cel putin noul dandy al seratelor urbei.