Raportul de fata il fac in baza cuantificatorilor pe care ii folosesc in procesele de evaluare ale garderobelor masculine. De cele mai multe ori plec de la un buget bine determinat, iar achizitiile, manopera si consultanta in speta trebuie incadrate intre extremele segmentului financiar. De fiecare data acest exercitiu imi prinde bine atat mie cat si clientului, caci ne invata pe amandoi, in lungul drum al definirii stilului persoanl, cate ceva despre a prioritiza achizitia speciilor de elemente din garderoba.
Raportandu-ma tot la cifre, mare parte dintre clienti, undeva spre 30%, nu au nevoie de tinute office, de costume business sau accesorii pe masura zi de zi. Ei se incadreaza, din punct de vedere al necesitatilor vestimentare, intre casual si smart casual. Cu mare accent pe smart, caci pariul pentru fiecare in parte este sa scoata la iveala cu ajutorul noilor tinute cel mai bun personaj dinlauntrurile sale. Pana acum, fara modestie, mi-a reusit cu fiecare in parte. Povestea continua zi de zi aici, la Domni de Romania.
Terminand cu lauda si revenind la prioritizarea alegerilor in cadrul unor bugete de bun-simt, as da urmatorii trei vectori:
1. Un blazer cu butoni metalici, la un rand sau doua de nasturi, bleumarin, cu unul sau doua slituri la spate, cu buzunare aplicate – nu, nu este un reper vestimentar “batranesc”, asa cum mi s-a reprosat in cateva randuri. Pentru un barbat de peste 30 ani este in echivalent feminin ceea ce doamnele denumesc “little black dress” – rochia simpla, buna la toate si peste tot, care te scoate din orice incurcatura, in momentele in care sursele de inspiratie lipsesc sau reperele nu sunt cele dorite. In aceeasi masura, un blazer cu butoni metalici, croit dintr-un material all-season, va parcurge fericit drumul intre o pereche de blugi si una din lana, la fel cum se va insoti la drum, in mod firesc cu o camasa alba sau cu o bluza polo cu maneci lungi. Doza sa de universalitate si versatilitate in garderoba masculina este una recunsocuta de peste 100 de ani. Trebuie doar o nota de indrazneala in a-l purta pentru prima data. Iti va fi apoi prieten o viata, culegand multe impresii pozitive de la privitori. Asta o spun din experienta personala.
De recomandat este sa achizitionezi acest element vestimentar de la cei ce cos in sistem lohn. De cele mai multe ori nici ei nu prea inteleg ce e cu aceste repere valoroase pentru un cunoscator: ei iti relateaza la fata locului ca au pe stoc niste sacouri ciudate cu butoni metalici, “modelul ala batranesc”. In virtutea acestei constatari, vei gasi astfel de repere sub-evaluate.
2. O pereche de pantaloni crem din bumbac – da, li se spune chinos sau khakis, iar povestea lor o stiti din paginile site-ului. Relevant in domeniul lor este ca sunt aproape la fel de versatili ca un blazer, putand baleia intre o pereche de pantofi negri si una de pantofi albi, fara a suferi injurii. Asemenea in partea superioara se pot alatura unei camasi simple, albe pentru on look relaxat sau unor camasi si tricouri polo cu fele de fel de imprimeuri. Rezulatul final nu dauneaza sanatatii vizuale. Se pot regasi pe multe dintre rafturile producatorilor si comerciantilor de gen la preturi de nimic. Sunt o investitie pe termen lung si te scot din nota de anonimat pe care ai capatat-o de-a lungul anilor purtand eterna pereche de blugi.
3. Perechea de pantofi Derby in nuante de maro – aici e un pic mai dificil, dar merita cautarea. De preferat sunt cei cu talpa din piele, zdravana, cu sireturi pe masura, intr-o nuanta de maro mai degraba inchisa decat deschisa. cu perforatii pe cat se poate executate manual. E bine sa-i achizitionezi la sfarsit de sezon, la preturi reduse si sa-i pastrezi in buna stare pentru niste ani de zile, in virtutea ideii in care am pus un alt mare pariu: nu platim preturile afisate la raft, ci tinem cu bugetul nostru.
Vom mai atinge si la dati ulterioare aceste subiecte de interes, caci lista de intrebari si nelamuriri incepe sa fie din ce in ce mai lunga. Si asta ma bucura. Revenim.