Du-te la bal. Daca nu ai primit inca o invitatie, forteaza. S-ar putea sa vezi lucruri nemaivazute.
Cum te imbraci la bal? Iti voi explica tinuta specifica si in cuvinte. Dar cel mai bine vor vorbi imaginile. Nu e ceea ce ai putea sa vezi in fiecare zi. Factori importanti interactioneaza pentru a creea auspiciile sub care se desfasoara un eveniment ce presupune white tie.
Hai sa-i analizam elementele esentiale, pentru ca intr-o postare ulterioara sa intram si in alte detalii si picanterii pe subiect. Haina – din lana subtire de culoare neagra, cu o croiala specifica.
Poate fi si o nuanta de albastru (midnight-blue). E la fel de corect.
In partea din fata, haina este cusuta exact cat sa inconjoare torsul si parte din zona abdominala, fara a cobora sub talie.In partea din spate, materialul coboara pe 2/3 din lungimea picioarelor pana in dreptul posteriorului zonei genunchilor.
Varfurile hainei, in partea din fata, se termina usor sub talie.Haina are revere inalte, acoperite cu satin. Acelasi material inveleste si butonii hainei.
In mod normal, haina prezinta 6 butoni in partea din fata, dispusi pe doua randuri si 2 in partea din spate.Manseta hainei prezinta obligatoriu patru butoni exact deasupra mansetei camasii.
Haina are obligatoriu si buzunar la piept.
Pantalonii – sunt de aceeasi culoare si din acelasi material cu haina.In partile laterale prezinta doua benzi subtiri, paralele, din satin sau o singura banda lata – vipusca.
Pantalonii sunt special cusuti cu gaici pentru bretele. Talia pantalonilor este destul de inalta pentru a putea fi acoperita chiar de o vesta cusuta prea scurt.
Pantalonii au pense si nu prezinta manseta in partea de jos.
Vesta – este fabricata din bumbac pique. Materialul face fata cu succes caldurii din interiorul salii de bal.Vesta poate fi la un rand sau la doua randuri de nasturi. Prin croiala, vesta va depasi doar putin lungimea partii anterioare a hainei.
Vesta prezinta revere, asemenea unui sacou.
Camasa – fabricata din bumbac de cea mai buna calitate. Camasa este obligatoriu alba.
Pentru white tie, camasa are obligatoriu plastron, guler detasabil (guler randunica) si butoni reglabili, in functie de inaltimea purtatorului.
Papionul – alb. Executat din acelasi gen de bumbac pique ca si vesta.
Poate fi achizitionat unul ce se innoada manual (de preferat) sau unul innodat deja.
Pantofii – englezii prefera pump – pantofi fara siret, cusuti jos, din piele de lac, cu funda aplicata sau ciucuri. Mai greu de zarit pe la noi.
Iti recomand un plain oxford clasic, negru, lustruit foarte bine.
Accesoriile pentru white tie – aici se face vorbire de detalii duse la extrem: satin alb pentru bretele, nasturi de sidef la camasa si vesta
batista de la piept din panza alba de in (optional), impecabil impaturita
ceas de buzunar, purtat in buzunarul vestei, cu lant de aur sau platina
Nu uita ca tinuta ta spune o poveste. Din povestea de fata face parte o esarfa alba de matase, aruncata neglijent, pe dupa umeri
iar pentru a respecta intocmai regulile salonului, o pereche de manusi albe si un joben. Unii spun ca ar fi prea mult. Alegerea e la tine.
Si de ce nu, o floare (naturala!) la butoniera. Pentru veteranii in domeniul white tie.
Pardesiu – se recomanda purtatrea unui pardesiu la un rand sau la doua randuri, in genul Chesterfield
Si nu uita sa adaugi un zambet. E semn ca nu porti prima data asa ceva. Sau cel putin ca dovada a faptului ca esti din filmul asta.
Sa nu uitam ca tinuta de fata face parte din tinutele formale. Le vei intalni destul de rar, dar pachetul informational il ai deja in buzunar.